Αλλαγή ώρας: Αρνητικές συνέπειες στον ύπνο - Ειδικοί καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να την καταργήσει
Ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες έχει στην ποιότητα ύπνου και τον κιρκάδιο ρυθμό η αλλαγή ώρας, όπως επισημαίνει μια ομάδα ερευνητών στη Βρετανία, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να την καταργήσει.
Όπως διαπιστώθηκε σε σχετική έρευνα που διενέργησαν η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως της ημέρας και αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας δύο φορές τον χρόνο και ιδίως όταν τα ρολόγια μετακινούνται μπροστά την άνοιξη.
Με βάση αυτά τα πορίσματα, η Βρετανική Εταιρεία Ύπνου σε δημοσίευσή της στο περιοδικό «Journal of Sleep Research» «συνιστά ανεπιφύλακτα» η κανονική ώρα να ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
«Όχι» στην καθιέρωση της θερινής ώρας
Σύμφωνα με την λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, Μέγκαν Κρόφορντ σημειώνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η θερινή ώρα όλο τον χρόνο, αυτό θα είναι «μια λανθασμένη ιδέα από την άποψη του ύπνου και της κιρκάδιας υγείας».
«Τα πρωινά είναι η ώρα που τα ρολόγια του σώματός μας έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φως για να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δεν υπάρχει πλεονάζον φως ημέρας για εξοικονόμηση κατά τους χειμερινούς μήνες και δεδομένης της επιλογής μεταξύ του φυσικού φωτός το πρωί και του φυσικού φωτός το απόγευμα, τα επιστημονικά στοιχεία ευνοούν το φως το πρωί» εξηγεί.
Ζωτικής σημασίας το φυσικό φως της ημέρας
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια και μέλος του ερευνητικού κέντρου Νορθάμπρια «Centre for Sleep Research» σημειώνει ότι «ζητώντας να ισχύει η καθιερωμένη ώρα για όλο τον χρόνο, η Εταιρεία τονίζει ότι το φυσικό φως της ημέρας το πρωί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης ευθυγράμμισης των ρολογιών του σώματός μας με την ημέρα και τη νύχτα, η οποία είναι απαραίτητη για τον βέλτιστο ύπνο και τη συνολική υγεία».
Όπως προσθέτει, «η επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με την ηλιακή ώρα και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση του ύπνου και της κιρκάδιας ευθυγράμμισης, λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.