ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: «Νέα αρχή» στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

FAZ: «Νέα αρχή» στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Κωνσταντινούπολη

(AP Photo/Khalil Hamra

Στην επίσκεψη του Γερμανού καγγελάριου Όλαφ Σολτς στην Τουρκία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση ως «Μία επίσκεψη ως ένδειξη για μία νέα αρχή».

Εκτενής είναι η αναφορά της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στο σημερινό ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα όπως το μεταφέρει η Deutsche Welle«Μία επίσκεψη ως ένδειξη για μία νέα αρχή» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα:

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο επικρατεί «κινητικότητα» στις διμερείς σχέσεις: «Η κυβέρνηση της Άγκυρας είναι εμφανώς πιο συνεργάσιμη για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί. (…) Αντιστρόφως στο Βερολίνο ακούγονται διαφορετικά σχόλια για το αν η Γερμανία θα ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter-Typhoon στην Τουρκία. 'Διαπραγματευθείτε' είπε επ' αυτού στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, ο καγκελάριος Σολτς. Αποδέκτης του μηνύματος ήταν οι Βρετανοί, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοπραξία. Εδώ και καιρό η Μεγάλη Βρετανία εκφράζει ενδιαφέρον για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα. Μέχρι σήμερα η Γερμανία μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις. Κάτι που γινόταν όλο και πιο δύσκολα αντιληπτό στην Τουρκία, από τη στιγμή που το Βερολίνο έχει εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter στη Σαουδική Αραβία».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι «για την Άγκυρα η προμήθεια των Εurofighter έχει κομβική σημασία. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την πρωτοπορία απέναντι στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με την Ελλάδα. Από τότε που η Ελλάδα απέκτησε γαλλικά μαχητικά τύπου Ραφάλ, η Άγκυρα φοβάται για την κυριαρχία της στον εναέριο χώρο. Ανάλογη είναι και η κριτική διάθεση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τη νέα στάση του Βερολίνου. Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα και το ότι, μετά τους περιοριστικούς όρους των προηγούμενων ετών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει και πάλι τις εξαγωγές εξοπλισμών, ιδιαίτερα για το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας».