ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από το Βερολίνο για τα Eurofighter στην Άγκυρα

«Πράσινο φως» από το Βερολίνο για τα Eurofighter στην Άγκυρα

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και ο Όλαφ Σολτς δίνουν τα χέρια μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο 19 Οκτώβρη 2024.

AP Photo/Khalil Hamra

Το μεταναστευτικό, τα Eurofighter και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν τα κύρια θέματα στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσέ.

Στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Γερμανός Καγκελάριος επί της ουσίας, άναψε το «πράσινο φως» για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξει πρόοδος».

«Οι συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία είναι «έργο σε εξέλιξη» και η Βρετανία έχει τον ενεργό ρόλο σε αυτές» δήλωσε ο Σoλτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις για αυτά τα θέματα».

Για το ίδιο θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Στις προμήθειες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Θέλω να εκφράσω σήμερα για μία ακόμη φορά ότι εκτιμώ τις προσπάθειες στο θέμα αυτό του αγαπητού μου φίλου Σολτς».

eurofighter.jpg

Αεροσκάφος «Eurofighter»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Το Βερολίνο, φέρεται να θέτει όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών».

Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Πρόσφατα λάβαμε κάποιες αποφάσεις και θα υπάρχουν κι άλλες αποφάσεις. Υπάρχουν σχέδια που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν διαβουλεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης, θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό και θα υπάρχει πρόοδος», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σoλτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι: «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση».

Ο Όλαφ Σόλτς, σημείωσε «Ταυτόχρονα, ελπίζω αυτή η πορεία να οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων. Παράλληλα, επιθυμούμε να δούμε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αισθάνθηκα επίσης πολύ ικανοποιημένος που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια».

Η Τουρκία «καίγεται» για τα Eurofighter

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου για ακόμη μια φορά καταγράφτηκε η διαφορετική θέση Άγκυρας - Βερολίνου, για την αντιμετώπιση της Χαμάς και την επίθεση του Ισραήλ.

Όμως για τον τουρκικό τύπο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η έγκαιρη προμήθεια των Eurofighter είναι το κορυφαίο θέμα της συνάντησης, καθώς συναρτάται με την πολεμική ετοιμότητα, στην οποία έχει θέσει ο τούρκος πρόεδρος το λαό του για την πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά της χώρας του.

Στο πλαίσιο αυτό, μια μέρα μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε χθες με τους πολιτικούς ηγέτες της παραστρατιωτικής ομάδας της Χαμάς, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για Μεσανατολικό και Προσφυγικό

erntogan solts synatisi diloseis

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Όλαφ Σολτς το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.

AP Photo/Khalil Hamra

Στις δηλώσεις των δύο ηγετών φάνηκε πολύ έντονα η διαφωνία τους για τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή. Ο καγκελάριος αναγνώρισε ότι το Βερολίνο και η Άγκυρα έχουν διαφορετικές απόψεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, αλλά υπογράμμισε ότι μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τον πόνο των πολιτών και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Τόνισε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν ένα φρικτό έγκλημα και είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εδώ και πολλά χρόνια. «Καταβάλλουμε πάντα προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό» είπε και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών, για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. «Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών. Καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για την ύπαρξη του Ισραήλ» σημείωσε.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του φέρει ιδιαίτερη ευθύνη για την ασφάλεια του Ισραήλ λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πρέπει να πούμε «στοπ» στο Ισραήλ, «αν δεν το σταματήσουμε η περιοχή δεν πρόκειται να βρει ηρεμία». Περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφαγή. Η δολοφονία 50 χιλιάδων ανθρώπων μάλλον δεν μας αφήνει να λέμε «καλά τους κάνατε με τα F-35», πρέπει να πούμε «πού το πάτε;».

Παράλληλα, στράφηκε κατά της Δύσης για τη στάση της στη Μέση Ανατολή: «Αυτοί χαίρονται (στο Ισραήλ) για τον μαρτυρικό θάνατο πολλών ηγετών. Η Δύση το διασκεδάζει. Η προσέγγιση της Αμερικής δεν είναι καθόλου διαφορετική σε όλη αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι δύσκολο για το Ισραήλ να προμηθεύεται όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό. Αυτά τους τα δίνουν συνεχώς και το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή του».

Στο μεταναστευτικό επίσης εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους κ.κ. Ερντογάν και Σολτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή για τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας από τη Συρία και είναι ανοιχτή και τώρα. Σε μια τέτοια περίοδο πολέμου, αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να έρθουν στην Τουρκία από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον Λίβανο, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή και για αυτούς». Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τουρκογενείς Τουρκομάνοι.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ενώ ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο θέμα από διαφορετική προσέγγιση λέγοντας πως είναι ενάντια σε κάθε εχθρική στάση έναντι θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβάνοντας ρητά σε αυτό και τον αντισημιτισμό και διαχώρισε τους ακραίους ισλαμιστές.

Για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν προς τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα της τουρκικής πλευράς. Σημείωσε ότι οι βίζες είναι πολύ σημαντικές για τους επιχειρηματίες, τους φοιτητές και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε εκθέσεις. Αντέτεινε ωστόσο ότι τα γερμανικά προξενεία ανά τον κόσμο είναι εκείνα που χορηγούν τις περισσότερες βίζες και ότι γνωρίζει από όσους εργάζονται στις πρεσβείες και τα προξενεία ότι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Για το διμερές εμπόριο, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο επίπεδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ετησίως είναι 50 δισ. ευρώ ετησίως και έθεσε στόχο το ποσό αυτό να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.