ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 33 νεκροί στην Τζαμπάλια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό – 400.000 εγκλωβισμένοι σε καταυλισμό

Γάζα: 33 νεκροί στην Τζαμπάλια μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό – 400.000 εγκλωβισμένοι σε καταυλισμό

Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα στα συντρίμμια μετά από παλαιότερο βομβαρδισμό της Τζαμπάλια 

(AP Photo/Abdul Qader Sabbah, File)

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα βόρεια της Γάζας, με τις πληροφορίες από τις Αρχές της Χαμάς να κάνουν λόγο για 33 νεκρούς από αεροπορικό βομβαρδισμό -μεταξύ των οποίων 21 γυναίκες.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τζαμπάλια, που το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο «στόχαστρο» του στρατού.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την Πέμπτη αναπτέρωσε τη διεθνή κοινότητα, που ελπίζει τώρα ότι θα καταφέρει να πείσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το σενάριο αυτό, όμως, δεν φαίνεται ακόμη ορατό. Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς διεμήνυσε ότι ο θάνατος του αρχηγού τους απλώς θα ενισχύσει την οργάνωση ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως διαφαίνεται μια ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ πολεμά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «πιο δύσκολο στη Γάζα».

Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού προέδρου έγιναν την Παρασκευή, μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χαμάς, η αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπάλια τραυμάτισε επίσης 85 ανθρώπους, ορισμένους εκ των οποίων σοβαρά, καθώς χτυπήθηκαν τα σπίτια οικογενειών.

Οι αξιωματούχοι της οργάνωσης εκτίμησαν, παράλληλα, ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να φτάσει τα 50 άτομα, καθώς υπάρχουν νεκροί κάτω από συντρίμμια.

Η διασταύρωση των πληροφοριών αυτών είναι δύσκολη, καθώς η Γάζα είναι αποκομμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

400.000 εγκλωβισμένοι

Βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθεί, δείχνει σορούς ανθρώπων μέσα σε λευκά σάβανα έξω από το νοσοκομείο al-Awda.

Ο διοικητής του νοσοκομείου είπε σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν τεράστιος.

«Τα ασθενοφόρα συνεχίζουν να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από την Τζαμπάλια» είπε ο διοικητής, και συνέχισε:

«Τα δωμάτια των νοσοκομείων είναι γεμάτα και πολλοί από τους τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες ξαπλωμένοι στο πάτωμα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 400.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Τζαμπάλια με ελάχιστο φαγητό και νερό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.