Δεν επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ εμπλοκή Βορειοκορεατών στρατιωτών υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο στη Ουκρανία

Ουκρανός στρατιώτης περπατά κοντά στο σημείο ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό
AP Photo/Victor Sajenko (Αρχείου)Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει «σε αυτό το στάδιο» την ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα στρατιωτών στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.
«Σε αυτό το στάδιο, η επίσημη θέση μας είναι πως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Βορειοκορεάτες έχουν εμπλακεί ενεργά ως στρατιώτες στη (ρωσική) πολεμική προσπάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας. «Αλλά, βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σημερινές επιβεβαιώσεις της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ένα πρώτο απόσπασμα 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεών της στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή και θα στείλει και άλλους προσεχώς, δήλωσε σήμερα η νοτιοκορεατική υπηρεσία.
Η τελευταία δήλωσε, με την υποστήριξη δορυφορικών εικόνων, πως «εντόπισε από τις 8 έως τις 13 (Οκτωβρίου) ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε ειδικές δυνάμεις της στη Ρωσία με πλοίο μεταφοράς του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής συμμετοχής της Βόρειας Κορέας».
Ο Ρούτε διευκρίνισε πως είναι σε «στενή επαφή» με τους ασιατικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Νότια Κορέα, που συμμετείχε χθες, Πέμπτη, σε μια συνάντηση της Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας.
Απαντώντας σε ερώτηση χθες για αυτούς τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, σχετικά με τους οποίους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως 10.000 από αυτούς ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε ήδη πει πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Η Μόσχα ελέγχει την ετοιμότητα μονάδας πυρηνικών πυραύλων

Ζελένσκι: Ακόμη κι αν δεν στηρίξουν το «σχέδιο νίκης» θα συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Επικοινωνία Ζελένσκι-Μπάιντεν για όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σχέδιο νίκης

Η Χαμάς απορρίπτει την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
23:41
Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων - Πάνω από 92 χιλιάδες οχήματα έφυγαν σήμερα από την Αττική
23:29
Τραμπ: Την ερχόμενη εβδομάδα η υπογραφή συμφωνίας για τα ουκρανικά ορυκτά
23:20
Η Ρεάλ οδηγείται προς «διαζύγιο» με τον Αντσελότι μετά τον τελικό του Copa del Rey
23:17