ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Ζελένσκι-Μπάιντεν για όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σχέδιο νίκης

Επικοινωνία Ζελένσκι-Μπάιντεν για όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σχέδιο νίκης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν (Φωτογραφία αρχείου)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με θέμα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, την παράδοση πακέτων βοηθείας και την εφαρμογή του σχεδίου νίκης.

«Συζητήσαμε για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, για τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν σε μερικές εβδομάδες. Επίσης συζητήσαμε για το πώς θα εργαστούν οι ομάδες μας στα σημεία του σχεδίου νίκης», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβασε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι αποκάλυψε χθες, Τετάρτη 17/10, στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, το πολυαναμενόμενο σχέδιο νίκης του «πέντε σημείων», που εξαρτώνται, όπως είπε, από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη», είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.