Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το θάνατο Σινουάρ: Σε τερματισμό πολέμου ελπίζουν οι ΗΠΑ - Δεν τελειώσαμε απαντά ο Νετανιάχου

Μετά το θάνατο Σινουάρ: Σε τερματισμό πολέμου ελπίζουν οι ΗΠΑ - Δεν τελειώσαμε απαντά ο Νετανιάχου

O Γιαχία Σινουάρ

AP Photo/Adel Hana, File

Η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Γάζα, εκτός από σκληρό πλήγμα στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, αποτελεί ήδη σημείο αντίθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Παρόλα αυτά το Ισραήλ ξεκαθαρίζει σε όλους του τόνους ότι ο πόλεμος στην Γάζα «δεν τελείωσε», αγνοώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που βλέπει «ευκαιρία» για την πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ότι η Ουάσινγκτον, με τον Σινουάρ εκτός κάδρου, είδε μια ευκαιρία για τερματισμό του πολέμου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί«, δήλωσε ο Μίλερ.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου τον οποίο και συνεχάρη για την επιτυχή επιχείρηση. Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει περιθώριο πίεσης για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπάιντεν επισήμανε, δε, ότι ο ισραηλινός στρατός με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει κυνηγήσει ηγέτες της Χαμάς, εντοπίζοντάς τους στις κρυψώνες τους και εξαναγκάζοντάς του σε φυγή.

«Απευθύνομαι στους Ισραηλινούς φίλους μου και λέω χωρίς καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι μία σημαδιακή μέρα ανακούφισης, φέρνοντας στη συλλογική μνήμη τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την επιδρομή για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ «ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του» με τον Σινουάρ

Το Ισραήλ «ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του» με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί.

Ωστόσο και αυτός, όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα, δήλωσε ότι ο πόλεμος «δεν θα σταματήσει» προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής αυτής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν «όλοι οι όμηροι» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο Χαλεβί μετά την επίσκεψη στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο Σινουάρ.

Έπεσε πάνω σε περιπολία ρουτίνας - Από τεθωρακισμένο η βολή που τον σκότωσε

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχαν αναφορές από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, ότι ανώτερα μέλη της Χαμάς βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η 828η Ταξιαρχίας (Μπίσλαχ), ανέλαβαν να περιπολούν στην περιοχή, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα σημεία όπου μπορεί να κρύβονταν μαχητές και τα ανώτερα μέλη της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ισραηλινή περίπολος, που συνοδεύονταν από ένα άρμα μάχης Merkava, εντόπισε «ύποπτη κίνηση» στον όροφο ενός κτιρίου και το άρμα μάχης άνοιξε πυρ στην κατεύθυνση που εντοπίστηκε η «ύποπτη κίνηση».

Όταν εξουδετερώθηκαν οι ένοπλοι της Χαμάς, ένα drone, μπήκε στα συντρίμμια σαρώνοντας την περιοχή, με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά του Σινουάρ σε ένα από τα πτώματα.

Sinwar

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω από σορό που εικάζεται ότι είναι του Sinwar.

X (πρώην Twitter)

Μη επαληθευμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες γύρω από ένα πτώμα που φέρει ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι, μέσα στα χαλάσματα, καλυμμένο από σκόνη. Ο νεκρός φοράει ένα μεγάλο ρολόι και μοιάζει με τον Σινουάρ.

Το BBC Verify, αρχικά αμφισβήτησε την γνησιότητα των εικόνων αυτών, ωστόσο αργότερα το CNNi πέρασε τις φωτογραφίες από πρόγραμμα ελέγχου διαπιστώνοντας την γνησιότητά τους. Παρόλα αυτά για την συγκεκριμένη φωτογραφία, το CNNi, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τον Σινουάρ.

Και με το DNA η ταυτοποίηση

Οι εξετάσεις DNA που διεξήγαγε η ισραηλινή αστυνομία διαπίστωσαν ότι το σώμα ενός ατόμου που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη.

«Το τμήμα εγκληματολογίας της αστυνομίας ολοκλήρωσε το τεστ DNA, το οποίο βρήκε επίσης ένα ταίριασμα για την επιβεβαιωμένη ταυτότητα του Γιαχία Σινγουάρ», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Η πρώτη ταυτοποίηση έγινε από τα οδοντιατρικά αρχεία, που είχαν στην διάθεσή τους οι ισραηλινές αρχές, από την εποχή που ο Σινουάρ ήταν κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

  1. «Δεν υπήρχε καμία ένδειξη παρουσίας ομήρων στο κτίριο όπου εξοντώθηκαν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο στρατός, αναφερόμενος στους ανθρώπους που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν ακόμη στη Γάζα.
  2. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική τηλεόραση Al Arabiya, η επιχείρηση του στρατού έγινε στην περιοχή της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
  3. Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι χρήματα και ταυτότητες βρέθηκαν πάνω στις σορούς, τις οποίες προσέγγισαν πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
  4. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι στρατιώτες που μετείχαν στην επιχείρηση δεν είχαν πληροφορίες για την παρουσία του Σινουάρ σε αυτή τη ζώνη.
  5. Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός «θα συνεχίσει και θα εξοντώσει κάθε τρομοκράτη». Η ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ συνοδευόταν από φωτογραφίες του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό και του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, που το Ισραήλ λέει ότι σκοτώθηκε τον Ιούλιο, αλλά η οργάνωση δεν το έχει επιβεβαιώσει.

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει ακόμη αυτό»

Για μήνες, απογοητευμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που προσπαθούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα σκέφτονταν σιωπηλά το ένα σενάριο που πίστευαν ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τις αδιέξοδες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός: Tον θάνατο του Σινουάρ.

Το αν αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

«Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό ακόμα», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ταχεία» κίνηση προς μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων ή «μπορεί να υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά».

Παρά όλα τα άγνωστα, η στιγμή θεωρήθηκε βαρυσήμαντη μέσα στον Λευκό Οίκο και σε όλη την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η δολοφονία του Σινούαρ, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει μια σύγκρουση που εδώ και πολύ καιρό έγινε τροχοπέδη για τις πολιτικές τύχες του Μπάιντεν - και κατ' επέκταση την εκστρατεία της Αντιπροέδρου Kamala Harris.

Ακόμη και με το θάνατο του Σινουάρ, δεν υπάρχει σχεδόν καμία προσδοκία ότι η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επιλυθεί πριν από την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, ιδιαίτερα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν από τις αρχές αυτού του μήνα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει τη μείωση των περιφερειακών θερμοκρασιών θα ήταν ευπρόσδεκτη, τόσο εντός του Λευκού Οίκου όσο και στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του Χάρις.