ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα μου λείψει»: Οι πρώτες αντιδράσεις για τον θάνατο του Σινουάρ

«Δεν θα μου λείψει»: Οι πρώτες αντιδράσεις για τον θάνατο του Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ

AP Photo/Adel Hana

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη.

«Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Ο Κατς εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «μια ευκαιρία» για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και ανοίγει τον δρόμο για μια εκ βάθρων αλλαγή στη Γάζα, «χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν».

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.

Tαγιάνι: «Εύχομαι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Όπως φαίνεται, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δολοφονήθηκε και θεωρώ ότι από αυτή την άποψη το Ισραήλ προχώρησε σε πράξη αυτοάμυνας. Εύχομαι ο θάνατος του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμας να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα αναφερθώ στο όλο αυτό θέμα κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα", τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Μπέρμποκ: Βάναυσος δολοφόνος και τρομοκράτης

«Βάναυσο δολοφόνο και τρομοκράτη που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και τον λαό του» χαρακτήρισε τον Γιαχία Σινουάρ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ως εγκέφαλος το τρόμου της 7ης Οκτωβρίου, έσπειρε θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε μια ολόκληρη περιοχή. Η Χαμάς πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, τα βάσανα του λαού της Γάζας πρέπει επιτέλους να τελειώσουν», πρόσθεσε.

Τζον Χίλι: Δεν θα θρηνήσω τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι είπε ότι «δεν θα θρηνήσει τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη όπως ο Σινουάρ». «Έχω επίγνωση, όπως και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ) δεν πυροδότησε μόνο την πιο σκοτεινή, φονική ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και περισσότερο από έναν χρόνο σύγκρουσης και αβάσταχτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των άμαχων Παλαιστίνιων επίσης», τόνισε.

Τσακ Σούμερ: Η εξάλειψή του να ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψουν οι όμηροι

Ο Τσακ Σούμερ, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, είπε ότι «Ο Σινουάρ με τις πεποιθήσεις και τις πράξεις του προκάλεσε μεγάλο πόνο στον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό». «Προσεύχομαι, η εξάλειψή του από το προσκήνιο να ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων και των 7 Αμερικανών», συνέχισε, ζητώντας επίσης τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ισραηλινού λαού και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια «και ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός» για τον λαό της Γάζας.