ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν αντιδράσεις για τις αγωγές που στοχεύουν την επιστολική ψήφο

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στις 5 Οκτωβρίου 2024

AP Photo/Evan Vucci

Οι αγωγές που κατέθεσαν οι Ρεπουμπικάνοι σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και η Βόρεια Καρολίνα, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των ψήφων από το εξωτερικό, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι αγωγές αυτές έχουν θορυβήσει στρατιωτικό προσωπικό, τους βετεράνους και εκλεγμένους αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι οι ψήφοι στρατιωτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό μπορεί να μην καταμετρηθούν.

Πολλοί στρατιωτικοί, βετεράνοι και οι οικογένειές τους έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους μέσω κοινωνικών δικτύων και έχουν επικοινωνήσει με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, δηλώνοντας τον προβληματισμό τους για τις αγωγές. Μάλιστα υποστηρικτές των δικαιωμάτων ψήφου και στρατηγοί ε.α. θεωρούν ότι «αυτές οι αγωγές αποτελούν μια προδοσία προς τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν τη χώρα στο εξωτερικό».

Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως στις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιστολικών ψήφων σε πολιτείες - κλειδιά

Οι Δημοκρατικοί στην επιστολή τους προς τον Όστιν τόνισαν ότι οι αγωγές αυτές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα συνταγματικά δικαιώματα αυτών των πολιτών.

Ποιο είναι όμως το βασικό επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων;

Οι Ρεπουμπικάνοι που έχουν υποβάλει τις αγωγές υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες ψήφου από το εξωτερικό είναι «διάτρητες» και επιτρέπουν σε ορισμένα άτομα να ψηφίσουν παράνομα. Στην Πενσιλβάνια, οι Ρεπουμπικάνοι ζητούν από το δικαστήριο να «παγώσει» όλες τις ψήφους από το εξωτερικό, έως ότου επιβεβαιωθούν οι ταυτότητες των ψηφοφόρων.

Οι αγωγές αυτές ανήκουν μια ευρύτερη προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων.

Δικηγόροι που έχουν εμπλακεί στις αγωγές πάντως αναφέρουν ότι «οι Ρεπουμπικάνοι δεν προσπαθούν να στερήσουν τα δικαιώματα ψήφου στους στρατιωτικούς, αλλά να ενισχύσουν το σύστημα ώστε να αποφευχθεί η παράνομη ψήφος από μη πολίτες».

Ωστόσο, δεν έχουν προσκομίσει ακόμα παραδείγματα παράνομων ψήφων από το εξωτερικό.

Η αντίδραση των στρατιωτικών και των βετεράνων ήταν άμεση και έντονη. Ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, που υπηρέτησε στο εξωτερικό και ψήφισε με επιστολική ψήφο πολλές φορές, χαρακτήρισε την αγωγή «ομηρία» των ψήφων των στρατιωτικών.

Δήλωσε επίσης ότι «οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό έχουν την προσδοκία ότι οι ψήφοι τους θα καταμετρηθούν, όπως όλες οι άλλοι».

Οι στρατιωτικοί παραδοσιακά στήριζαν τους Ρεπουμπλικάνους, όμως, το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει και τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι οι ψήφοι από το εξωτερικό θα μπορούσαν να ευνοήσουν περισσότερο τους Δημοκρατικούς.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό και οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, και το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι αυτό το δικαίωμα διατηρείται».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκδώσει το 2021 εκτελεστικό διάταγμα που απαιτεί από το Υπουργείο Άμυνας να διευκολύνει την ψήφο των Αμερικανών στο εξωτερικό.

Οι αγωγές των Ρεπουμπλικανών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από στρατιωτικές ομάδες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων ψήφου, που βλέπουν αυτές τις νομικές προκλήσεις ως απειλή για τα δικαιώματα των στρατιωτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Η διαμάχη αυτή είναι ακόμα ένα παράδειγμα της αυξανόμενης πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεχιζόμενη μάχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προστασία των εκλογικών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης