ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Ποιες είναι οι χώρες που προμηθεύουν όπλα το Ισραήλ

Ισραηλινός στρατιώτης στο βόρειο Ισραήλ μεταφέρει οβίδες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

AP Photo/Leo Correa, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χθες προειδοποίησαν με εμπάργκο όπλων το Ισραήλ εκτός εάν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ απειλεί να διακόψει τις προμήθειες. Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων στο Ισραήλ, εάν πραγματοποιηθεί εισβολή στη νότια πόλη Ράφα. Αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέχισε τις επιθέσεις όπως συνεχίστηκε και η ροή των αμερικανικών όπλων.

Ωστόσο, η τελευταία προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έχει 30 ημέρες προθεσμία για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γλαζα, διαφορετικά κινδυνεύει να παραβιάσει τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν την ξένη στρατιωτική βοήθεια, αποτελεί σημαντική αύξηση της πίεσης στο Ισραήλ, υποδηλώνοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα μπορούσε να διακοπεί.

Να σημειωθεί ότι ήδη άλλες χώρες έχουν μειώσει δραστικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ τον περασμένο χρόνο σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Ακολουθεί μια καταγραφή του CNNi για το ποιες χώρες προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ:

Ηνωμένες Πολιτείες:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ. Το 2023, το 69% των εισαγωγών σε όπλα του Ισραήλ προέρχονταν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση για τις διεθνείς μεταφορές όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η Γερμανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη, παρέχοντας το 30%. Ακολουθεί η Ιταλία με 0,9%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία έχουν μικρότερες παραδόσεις.

Τα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ όπλα «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», ανέφερε το think tank, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2023, χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πύραυλοι παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-15 παραδόθηκαν επίσης στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2024.

Η ανάλυση του CNNi έχει εντοπίσει πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι. Πρόσφατα, το CNNi διαπίστωσε ότι βόμβες 2.000 λιβρών αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.

Οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης στο Ισραήλ οικονομική βοήθεια, πάνω από 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε διμερή χρηματοδότηση από το 1948, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που εξασφάλιζε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν ετησίως στο Ισραήλ 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για αντιπυραυλική άμυνα.

Γερμανία:

Ενώ το 2023, η Γερμανία συνεισέφερε το 30% του οπλοστασίου του Ισραήλ, αυτή η προσφορά έχει μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2024.

Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης απέρριψε αίτημα της Νικαράγουας να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ένας από τους βασικούς λόγους τους ήταν ότι η γερμανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα είχε μειωθεί από περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 σε 1 εκατομμύριο ευρώ (1,1 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι την έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο.

Όμως, στις 10 Οκτωβρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η χώρα δεν σταμάτησε να παρέχει όπλα στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Γερμανία «(έχει) προμηθεύσει όπλα και ότι θα συνεχιστεί η προμήθειά τους». Πρόσθεσε ότι όπλα θα παραδοθούν στο Ισραήλ «στο εγγύς μέλλον».

Η ασφάλεια του Ισραήλ ήταν ιστορικά, προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής λόγω του ναζιστικού Ολοκαυτώματος κατά των Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιταλία:

Η Ιταλία παρείχε ελικόπτερα και όπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με το SIPRI, ενώ είναι εταίρος του προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην κατασκευή ανταλλακτικών.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου ότι η Ιταλία είχε σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Οποιεσδήποτε συμφωνίες είχαν υπογραφεί πριν από τότε εξακολουθούσαν να τηρούνται, είπε το SIPRI.

Ο ιταλικός οργανισμός Pagella Politica, δήλωσε ότι ιταλικές εταιρείες είχαν πουλήσει όπλα αξίας σχεδόν 129 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ τη δεκαετία έως το 2022.

Ηνωμένο Βασίλειο:

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι «οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ είναι χαμηλές». Πρόσθεσε ότι χορήγησε εξαγωγές αξίας 23,42 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε ορισμένες άδειες εξαγωγών στο Ισραήλ για στρατιωτικό εξοπλισμό τον περασμένο χρόνο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι ανέστειλε περίπου 30 άδειες από τις 350 στο Ισραήλ κατά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης των Εργατικών τον Ιούλιο, με την επίσημη αξιολόγηση να διαπιστώνει ότι υπήρχε σαφής κίνδυνος ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου...»

Οι περιορισμοί επηρέασαν και την προμήθεια ορισμένων εξαρτημάτων για drones και μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ανέστειλε την παροχή υλικού - που δεν χρησιμοποιήθηκε στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς – για παράδειγμα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ισπανία:

Τον Φεβρουάριο, το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δελτίο Τύπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες καταδίκασε ως «απαράδεκτη» ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

«Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη για την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις εχθροπραξίες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας σε τρίτη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση στον Λίβανο» ανέφερε.

Γαλλία:

Η Γαλλία ενώ ιστορικά παρείχε όπλα στο Ισραήλ, τις τελευταίες εβδομάδες πλέον υπάρχουν τριβές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ προκειμένου να πιεστεί για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στις 5 Οκτωβρίου, ο Μακρόν ζήτησε την πλήρη αναστολή της πώλησης όπλων «που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα» και τόνισε ότι η Γαλλία δεν είχε εμπλακεί στην προμήθεια τους. Σύμφωνα με το SIPRI, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν δείχνουν γαλλικές εξαγωγές μεγάλων όπλων στο Ισραήλ από το 2019-23, αλλά σημειώνει ότι η Γαλλία προμήθευε εξαρτήματα για όπλα.

CNNi - Who supplies Israel with weapons? Mia Alberti, Christian Edwards and Inke Kappeler contributed reporting

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης