Σε ισχύ η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας: Έφτασε το πρώτο πλοίο με αιτούντες άσυλο
Στην Αλβανία έφτασαν οι πρώτοι αιτούντες άσυλο από την Ιταλία. Οι μετανάστες θα υποβληθούν άμεσα σε επεξεργασία των αιτήσεών τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euronews, οι 16 άνδρες θα υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις και διαδικασίες ταυτοποίησης, προτού μεταφερθούν, αργότερα μέσα στην ημέρα, σε στρατόπεδο υποδοχής στο Gjader - που βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το λιμάνι.
Στο σκάφος επέβαιναν 10 υπήκοοι του Μπαγκλαντές και έξι Αιγύπτιοι υπήκοοι, οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα από το πλοίο Libra του Πολεμικού Ναυτικού που κατευθυνόταν προς το νησί Λαμπεντούζα της Σικελίας τη Δευτέρα.
Πενταετής συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας
Έπειτα από μια πενταετή συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα, η Ιταλία άνοιξε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, δύο κέντρα στην Αλβανία, όπου σχεδιάζει να επεξεργαστεί χιλιάδες αιτούντες άσυλο που ζητούν άσυλο εκτός των συνόρων της.
Στα κέντρα θα φιλοξενούνται μόνο ενήλικοι άνδρες, ενώ ευάλωτα άτομα όπως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι είναι άρρωστοι ή θύματα βασανιστηρίων θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία. Οι οικογένειες δεν θα διαχωρίζονται.
Έτοιμα τα κέντρα
Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αλβανία Φαμπρίτσιο Μπούτσι δήλωσε την Παρασκευή ότι τα δύο κέντρα είναι έτοιμα να επεξεργαστούν τους μετανάστες, αφού τα εγκαίνια έπρεπε να μετατεθούν πιο κάτω στο ημερολόγιο για να σταθεροποιηθεί το ετοιμόρροπο έδαφος στο ένα κέντρο στο Γκιάτζερ, όπου θα φιλοξενηθούν.
Αν και το κέντρο στο Gjader έχει χωρητικότητα για 3.000 μετανάστες, θα ξεκινήσει με 400 και θα αυξηθεί σε 880 σε λίγες εβδομάδες.
Τα δύο κέντρα θα κοστίσουν στην Ιταλία 670 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Οι εγκαταστάσεις διοικούνται από την Ιταλία και βρίσκονται υπό ιταλική δικαιοδοσία, ενώ Αλβανοί φρουροί παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.
Στην Αλβανία, οι μετανάστες διατηρούν το δικαίωμά τους βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να διεκπεραιώσουν εκεί τις αιτήσεις τους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 28 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ενδεχόμενης υπόθεσης προσφυγής.
Η Ιταλία έχει συμφωνήσει να υποδεχτεί εκείνους στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο. Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται αντιμετωπίζουν την απέλαση απευθείας από την Αλβανία.
Τι ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενέκρινε τη συμφωνία ως παράδειγμα «εξωστρεφούς σκέψης» για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης στην ΕΕ, αλλά έχει καταγγελθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.
Η Αλβανία στοχεύει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που χαρακτήρισε «ιστορικές» .
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία εντός αυτής της δεκαετίας και να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε την πόρτα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως κράτος μέλος», δήλωσε ο Ράμα στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε διακυβερνητική διάσκεψη (ΔΔΔ ) με το βαλκανικό κράτος.
Πόσοι έφτασαν στην Ιταλία
Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ιταλία κατά μήκος της κεντρικής μεσογειακής μεταναστευτικής οδού από τη Βόρεια Αφρική έχει μειωθεί κατά 61% το 2024 από το 2023.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, 54.129 μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στην Ιταλία δια θαλάσσης, σε σύγκριση με 138.947 μέχρι την ίδια ημερομηνία πέρυσι.