ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Κάτω από ισραηλινή εντολή εκκένωσης σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού του Λιβάνου

ΟΗΕ: Κάτω από ισραηλινή εντολή εκκένωσης σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού του Λιβάνου

Κτήριο που χτυπήθηκε από την Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό 

AP Photo/Bilal Hussein

Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων στον Λίβανο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περίπου το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται υπό ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εκκένωσης, σύμφωνα με τον διευθυντή Μέσης Ανατολής της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο συνολικός πληθυσμός του Λιβάνου είναι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δραματικό είναι το γεγονός πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι τώρα χωρίς στέγη και εκτοπισμένοι – ή μάλλον, όχι χωρίς στέγη επειδή στεγάζονται σε κέντρα, αλλά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», είπε ο Rema Jamous Imseis σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Τρίτη.

«Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης συνεχίζουν να αυξάνουν τις περιοχές που επηρεάζονται… Πάνω από το 25% της χώρας βρίσκεται υπό ισραηλινή στρατιωτική εντολή άμεσης εκκένωσης. Μόλις χθες (Δευτέρα), εντολή εκκένωσης εκδόθηκε για άλλα 20 χωριά στα νότια της χώρας», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε κατοίκους 21 ακόμη χωριών στο νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωριών που επλήγησαν από μια σειρά οδηγιών εκκένωσης σε 157 για εκείνη την εβδομάδα.