ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ NEW YORK TIMES ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στο Ισραήλ από το νέο «τρύπημα» του Iron Dome - Υπόσχεση για «ανελέητο κυνήγι» της Χεζμπολάχ

Τρόμος στο Ισραήλ από το νέο «τρύπημα» του Iron Dome - Υπόσχεση για «ανελέητο κυνήγι» της Χεζμπολάχ

Αναχαίτιση ρουκετών από το Σιδερένιο Θόλο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Copyright 2023, The Associated Press. All rights reserved

Η οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου από το νέο πυραυλικό μπαράζ της Χεζμπολάχ σε περίπου 200 σημεία του κεντρικού Ισραήλ, ξεχειλίζει και ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν πρόκειται να σταματήσει τα χτυπήματα στον Λίβανο και οπουδήποτε αλλού... κρύβονται παρακλάδια της λιβανέζικης οργάνωσης.

Ωστόσο, η ανησυχία στο Ισραήλ μετά και τις εικόνες χιλιάδων πολιτών να τρέχουν έντρομοι να κρυφτούν στα καταφύγια, ήταν έκδηλη και στο Πολεμικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας (14/10). Εκεί, όπου μεταξύ άλλων τέθηκαν και ερωτήματα για την αδυναμία του Iron Dome να αναχαιτίσει το πυκνό πυραυλικό κύμα που δέχτηκε το Τελ Αβίβ, η Χάιφα και άλλες πόλεις στα κεντρικά της χώρας.

Ο IDF δήλωσε πως ερευνά την αποτυχία αναχαίτισης των drones στη στρατιωτική βάση του Γκολάν, εκεί όπου καταγράφηκε και ένας νεκρός ισραηλινός στρατιώτης, ενώ ένα ακόμη 17χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά στο Χολόν.

Από τα στοιχεία που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, εντύπωση προκάλεσαν τα 221 από τα 1.200 drones που διείσδυσαν στην ισραηλινή αεράμυνα, πετώντας πολύ χαμηλά, σχεδόν πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων. Ο IDF σημείωσε πως τα περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έπληξαν τους στόχους τους, με το Iron Dome να καταγράφει ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου στο 70%-80% (με τη διαφορετική ανάγνωση ωστόσο να λέει ότι... 3 στα 10 drones τα κατάφεραν).

Αυτές οι νέες αποκαλύψεις, όμως, ήρθαν να προστεθούν στην επίθεση που έγινε το βράδυ της Κυριακής και σκότωσε τέσσερις στρατιώτες στο Γκολάν, τραυματίζοντας άλλα 60 άτομα. Ο Νετανιάχου φέρεται να υπερασπίστηκε το σύστημα αεράμυνας της χώρας του, αναφερόμενος στους τρεις πυραύλους που αναχαιτίστηκαν εγκαίρως με το που πέρασαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, μένοντας... ακάλυπτος όμως στην αδυναμία που εμφανίζει ο «Σιδηρούς Θόλος» απέναντι στα drones.

Εκεί... πονάει το Iron Dome

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, το Ισραήλ διαθέτει μεν μία από τις κορυφαίες αεράμυνες στον κόσμο ενάντια σε πυραύλους και ρουκέτες, δυσκολεύεται όμως, να εντοπίσει τα πιο αργά κινούμενα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πρόσφατες επιθέσεις με Drones έχουν αναδείξει αδυναμίες που μέχρι πρώτινος φάνταζαν... ανύπαρκτες. Τον περασμένο Ιούλιο, η πολιτοφυλακή των Χούθι στην Υεμένη έπληξε πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν πολίτη. Η Χεζμπολάχ χτύπησε την περασμένη εβδομάδα έναν οίκο ευγηρίας βόρεια του Τελ Αβίβ, προκαλώντας ζημιές,. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Χεζμπολάχ μετέδωσε πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταξε πάνω από περιοχές καταγράφοντας απόρρητες πληροφορίες, χωρίς μάλιστα να εντοπιστεί.

Μία από τους πολίτες που παρατήρησες πρώτη το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ήταν η Βίκι Κάντος, η οποία δήλωσε «τόσο απογοητευμένη, επειδή 10 λεπτά πριν από το χτύπημα, είχα τηλεφωνήσει για να προειδοποιήσω». Μιλώντας τη Δευτέρα (14/10) στο «Galei Tzahal», έναν ραδιοφωνικό σταθμό που διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, η Κάντος ανέφερε: «Το εντοπίσαμε να πετάει πολύ χαμηλά, ακριβώς πάνω από το σπίτι μας. Ακούσαμε τον ήχο που έκανε και αμέσως καταλάβαμε ότι κάτι περίεργο γινόταν». Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αλληλουχία των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει προκαλέσει συναγερμό στο Ισραήλ, καθώς προετοιμάζεται να κλιμακώσει τη δική του επίθεση κατά του Ιράν. Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες με το Ισραήλ να έχει προαναγγείλει τη δική του απάντηση.

Εντοπίζει τα υπερηχητικά, «χάνει» τα... μοτεράκια

Ενώ το Iron Dome διαθέτει ένα παγκοσμίως κορυφαίο σύστημα για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.000 μίλια την ώρα, τα συστήματα ραντάρ του έχουν διαπιστώσει ότι είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μερικές φορές κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από 100 μίλια την ώρα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συχνά περιέχουν λιγότερο μέταλλο και εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα από τους πυραύλους και τα βλήματα υψηλής ταχύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν πάντα συναγερμό. Και ακόμη και όταν εντοπίζονται, τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συγχέονται μερικές φορές με ισραηλινά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών, επειδή πετούν σε παρόμοια χαμηλά ύψη και ταχύτητες.

«Όλα τα συστήματα που διαθέτουμε στον δυτικό κόσμο - δεν είναι μόνο το Ισραήλ - έχουν κατασκευαστεί για να υπερασπίζονται ή να προστατεύουν τον εναέριο χώρο από κανονικά μαχητικά αεροπλάνα και πυραύλους», δήλωσε ο Οφέρ Χαρουβί, πρώην επικεφαλής του τμήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε μέρος αυτών των συστημάτων έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν, να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν αυτό το είδος του αργά κινούμενου στόχου».

Για να ενισχύσουν αυτές τις αμυντικές αδυναμίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στο Ισραήλ ένα άλλο αντιπυραυλικό υπερόπλο, το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense, ή αλλιώς «THAAD».

«Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση»

Ωστόσο, το σύστημα του Ισραήλ κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών απαιτεί ιδιαίτερα βελτίωση, δηλώνουν ειδικοί. Το Iron Dome βασίζεται κυρίως στο ραντάρ, το οποίο έχει σχεδιαστεί κυρίως για να ανιχνεύει σχετικά μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα, όπως τα αεροπλάνα, εκπέμποντας ένα σήμα και λαμβάνοντας την ανακλώμενη ηχώ του σήματος, σύμφωνα με τον Ον Φένιγκ, επικεφαλής της «R2 Wireless», μιας εταιρείας που σχεδιάζει συστήματα ανίχνευσης drone και συνεργάζεται με τον ισραηλινό στρατό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «...υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως υποδοχείς που ανιχνεύουν παθητικά και ταξινομούν τα ραδιοκύματα που εκπέμπει ένα drone, οπτικοί αισθητήρες που σαρώνουν τον ουρανό για οπτικά σημάδια ενός drone και ακουστικοί αισθητήρες που ανιχνεύουν τον ήχο του κινητήρα ενός drone.

Όλα αυτά τα συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και ''τυφλά'' σημεία και το Ισραήλ πρέπει να τα συνδυάσει προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό σύστημα ανίχνευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Φένιγκ για να καταλήξει: «Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση που αν εφαρμοστεί θα λύσει όλα τα προβλήματά».