ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστολή τελεσίγραφο του Μπάιντεν στον Νετανιάχου για εμπάργκο όπλων αν δεν λυθεί η κρίση στη Γάζα

Πυρκαγιά μετά από ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, λέγοντας πως αν δεν έχουν λύση την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε τριάντα ημέρες, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει εμπάργκο όπλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης N12, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Ισραήλ, με την οποία της ζητούσε να ενεργήσει για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλιώς θα κινδύνευε να παραβιάσει τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν την ξένη στρατιωτική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι η επιστολή συντάχθηκε από κοινού από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, απευθύνεται στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ.

Τελεσίγραφο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με το CNNi, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, «πρέπει να αξιολογούν συνεχώς» την τήρηση των διαβεβαιώσεων που έδωσε νωρίτερα φέτος το Ισραήλ ότι δεν θα περιορίσει τις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα. Η προθεσμία λήγει μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι οι πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εμπορικών εισαγωγών, της άρνησης ή της παρεμπόδισης σχεδόν του 90% των ανθρωπιστικών μετακινήσεων μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γάζας τον Σεπτέμβριο, της συνέχισης των επαχθών και υπερβολικών περιορισμών διπλής χρήσης και της θέσπισης νέων ελέγχων και επαχθών απαιτήσεων ευθύνης και τελωνειακών απαιτήσεων για το ανθρωπιστικό προσωπικό και τα φορτία- μαζί με την αύξηση της ανομίας και των λεηλασιών, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της επιδείνωσης των συνθηκών στη Γάζα», γράφουν οι Μπλίνκεν και Όστιν.

Βαθιά ανησυχία

Ακόμη, στην επιστολή αυτή εκφράζονται βαθιές ανησυχίες από την πλευρά των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και ζητούν επείγουσες και διαρκείς ενέργειες από την κυβέρνησή του Ισραήλ, αυτόν τον μήνα για να αντιστραφεί αυτή η πορεία.

Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η ποσότητα της βοήθειας που παραδόθηκε στη Γάζα έχει μειωθεί περισσότερο από 50% και η ποσότητα που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο «ήταν η χαμηλότερη από κάθε άλλο μήνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», προσθέτουν.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ είναι:

  • Το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέλθουν στη Γάζα μέσω και των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων και να ανοίξουν μακόμα μια,
  • πρέπει τον επόμενο μήνα να εφαρμόσει ανθρωπιστικές παύσεις σε όλη τη Γάζα, όπως είναι απαραίτητο, ώστε να επιτραπούν ανθρωπιστικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και της διανομής βοήθειας για τουλάχιστον τους επόμενους τέσσερις μήνες,
  • να επιτραπεί στους κατοίκους να μετακινηθούν στην ενδοχώρα πριν από το χειμώνα εντός της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης Al-Mawasi και να ενισχύσουν την ασφάλεια.

Η επιστολή κλείνει με την έκκληση για ένα νέο κανάλι μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να «συζητηθούν περιστατικά ζημιών που υπέστησαν πολίτες της Γάζας», με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη

Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ έχει ζητήσει για τον ίδιο λόγο και ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μία εβδομάδα δημιουργώντας ρήγμα με το Ισραήλ και φέρνοντας στα «χαρακώματα» Παρίσι και Τελ Αβίβ.

Πολιτική αναταραχή έχει φέρει εσχάτως η πώληση όπλων προς το Ισραήλ και στην Γερμανία με την αντιπολίτευση να ζητά εγγυήσεις από την Κυβέρνηση πως τα Γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης