ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικός τάφος με ένα... «Άγιο Δισκοπότηρο» βρέθηκε εκεί όπου γυρίστηκε ταινία «Ιντιάνα Τζόουνς»

Μυστικός τάφος με ένα... «Άγιο Δισκοπότηρο» βρέθηκε εκεί όπου γυρίστηκε ταινία «Ιντιάνα Τζόουνς»

Κάτω από το Θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα της Ιορδανίας οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών

Discovery’s Expedition Unknown

Το AL-Khazneh ή Θησαυροφυλάκιο, σκαλισμένο σε ροζ αμμόλιθους στην αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία στον κόσμο, και έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» του 1989, ως ο χώρος όπου ήταν κρυμμένο το Άγιο Δισκοπότηρο.

Κάτω από αυτό το οικοδόμημα του 1ου αιώνα μ.Χ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν τάφο με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Πιρς Πολ Κρίζμαν, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών, αναζητούσαν τον τάφο μετά από χρόνια εικασιών ότι δύο άλλοι τάφοι που είχαν βρεθεί κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μόνοι μυστικοί υπόγειοι θάλαμοι. Όμως η θεωρία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί – μέχρι τώρα.

Σπάνιος ασύλητος τάφος

Ο Κρίζμαν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ειδικό ραντάρ με παλμούς που διεισδύουν στο έδαφος για να δουν αν τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους στα αριστερά, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταίριαζαν με εκείνα στα δεξιά. Το ραντάρ αποκάλυψε ισχυρές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που αρκούσε στην κυβέρνηση της Ιορδανίας για να τους δώσει άδεια να σκάψουν κάτω από το Θησαυροφυλάκιο.

Την εκσκαφή του τάφου τον περασμένο Αύγουστο κινηματογράφησε η εκπομπή «Expedition Unknown» του Discovery Channel και το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Ενώ πολλοί τάφοι που αποκαλύπτονται στην Πέτρα βρίσκονται εντελώς άδειοι ή με ενδείξεις σύλησης, ο συγκεκριμένος ήταν γεμάτος με πλήρη σκελετικά λείψανα και κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά, που δίνουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων, των οποίων το βασίλειο άκμασε κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ., σύμφωνα με τον Κρίζμαν.

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» του Ιντιάνα Τζόουνς

Μάλιστα, ένας από τους σκελετούς κρατούσε ένα κεραμικό ποτήρι που έμοιαζε εντυπωσιακά με το Άγιο Δισκοπότηρο από την ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς που είχε γυριστεί εκεί. «Ήταν μια φοβερή στιγμή που η ιστορία μιμείται την τέχνη», δήλωσε ο εξερευνητής Τζος Γκέιτς, παρουσιαστής του «Expedition Unknown».

PETRA2.jpg

Αντικείμενο που βρέθηκε στον τάφο και μοιάζει εκπληκτικά με το Άγιο Δισκοπότηρο από την ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία»

Discovery’s Expedition Unknown

Τα αντικείμενα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα. Ωστόσο, τα ανθρώπινα λείψανα, αν και άθικτα, είναι πιο εύθραυστα από ό,τι αναμενόταν. Η κατάστασή τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υγρασίας και των εποχιακών πλημμυρών στην Πέτρα, καθώς και του πορώδους ψαμμίτη που περιβάλλει τον τάφο και έχει εγκλωβίσει την υγρασία, είπε ο Κρίζμαν.

Ελάχιστοι τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί στην Πέτρα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ανέγγιχτοι. Αυτό πιθανότατα οφείλεται, σύμφωνα με τον Κρίζμαν, σε ταξιδιώτες που αναζητούσαν σκιά και προστασία στην έρημο.

PETRA3.jpg

Από αριστερά: οι αρχαιολόγοι Φαρές Μπραϊζάτ, Φέντι Μπαλάουι, ο εξερευνητής Τζος Γκέιτς και ο αρχαιολόγος Πιρς Πολ Κρίζμαν στην είσοδο του νεοανακαλυφθέντα τάφου

Discovery’s Expedition Unknown

Η Πέτρα ψηφίστηκε ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου τη δεκαετία του 2000 για τη μοναδική αρχιτεκτονική της και τα πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να την περιβάλλουν. Ενώ οι ειδικοί συζητούν για τον σκοπό του Θησαυροφυλακίου εδώ και αιώνες, η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι δεν επρόκειτο για θησαυροφυλάκιο αλλά για μαυσωλείο, αν και δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα μέσα στο ίδιο το κτίριο.

Με πληροφορίες από: Secret tomb found under ‘Indiana Jones’ filming location in Petra by Taylor Nicioli, CNN