ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απαγορεύει βομβητές και φορητούς ασυρμάτους σε πτήσεις

Το Ιράν απαγορεύει βομβητές και φορητούς ασυρμάτους σε πτήσεις

Καρέ από βίντεο που δείχνει έναν από τους ασυρμάτους που εξερράγησαν στο Λίβανο  (AP Photo) 

AP PHOTO

Το Ιράν απαγόρευσε στους επιβάτες όλων των πτήσεων να μεταφέρουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους, στον απόηχο των επιθέσεων του προηγούμενου μήνα κατά τις οποίες τέτοιες συσκευές επικοινωνίας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία.

Ο νέος κανονισμός ισχύει τόσο για την καμπίνα επιβατών όσο και για τον χώρο των αποσκευών στα αεροσκάφη, διευκρίνισε το Σάββατο 12/10 εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα κατά την επιβίβασή τους.

Χιλιάδες βομβητές και φορητοί ασύρματοι που ανήκαν σε μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ εξερράγησαν τον Σεπτέμβριο. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 39 νεκροί και περίπου 3.000 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά, ήταν ο απολογισμός των επιθέσεων. Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους μέλη της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν είναι ο βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον πολυετή αγώνα της απέναντι στο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς που τη συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε χθες Σάββατο τους ισχυρισμούς που συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η ιρανική αντιπροσωπεία απαντάει σε ερωτήματα των εφημερίδων New York Times και Wall Street Journal σχετικά με τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι εξασφάλισε πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, τα οποία υποδηλώνουν πως η Τεχεράνη είχε ενημερωθεί για τη σχεδιαζόμενη επίθεση.

Επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι της Χαμάς στη Ντόχα έχουν ανακοινώσει ότι δεν είχαν οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση και μόνον ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την απόφαση και τη διεύθυνση της επιχείρησης», η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία υπογραμμίζει πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός αποσκοπεί να συνδέσει μερικώς ή πλήρως την επιχείρηση με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ είναι άκυρος και προέρχεται από παραποιημένα έγγραφα».

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε το Σάββατο ότι πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς, τα οποία κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και εξασφάλισε η αμερικανική εφημερίδα, περιείχαν λεπτομερή καταγραφή του σχεδιασμού της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του Γιαχία Σινουάρ – του σημερινού ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς – να πείσει τους συμμάχους του παλαιστινιακού κινήματος, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν πως θα συμμετείχαν σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ισραήλ εφόσον η Χαμάς εξαπέλυε αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως παρότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, δεν γνώριζε εκ των προτέρων το παραμικρό σχετικά με την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και δεν συμμετείχε στην εκτέλεσή της.