ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ ανασυγκροτεί τη διοίκησή της και ετοιμάζεται για «πόλεμο φθοράς»

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης από μια EOD (εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών) ποζάρει με ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Maya Alleruzzo)

Μετά την εξάλειψη της ανώτατης ηγεσίας της από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για έναν πόλεμο φθοράς μακράς διάρκειας στο νότιο Λίβανο, σφυρηλατώντας τη νέα στρατιωτική διοίκηση.

Η Χεζμπολάχ έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών ισραηλινών χτυπημάτων - με πιο αξιοσημείωτη τη δολοφονία του ηγέτη της Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Οι φίλοι και οι εχθροί παρακολουθούν τώρα πόσο αποτελεσματικά αντιστέκεται στα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν περάσει στον Λίβανο με δεδηλωμένο στόχο να τον απομακρύνουν από τα σύνορα.

Ωστόσο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό απόθεμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών πυραύλων ακριβείας που δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη, ανέφεραν τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητές της, παρά τα κύματα αεροπορικών επιδρομών που το Ισραήλ λέει ότι έχουν πλήξει σοβαρά το οπλοστάσιό του.

Η διοίκηση της Χεζμπολάχ διακόπηκε τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου έως ότου οι σιίτες μαχητές δημιούργησαν ένα νέο «δωμάτιο επιχειρήσεων» 72 ώρες αργότερα, ανέφεραν στο Reuters οι δύο πηγές - ένας διοικητής της Χεζμπολάχ και μια πηγή κοντά στην ομάδα.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε, μαζί με άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό διοικητή, όταν το Ισραήλ εντόπισε και βομβάρδισε το καταφύγιό του κάτω από τη Βηρυτό.

«Πόλεμος φθοράς»

Το νέο κέντρο διοίκησης συνέχισε να λειτουργεί παρά τις επακόλουθες ισραηλινές επιθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαχητές στο νότο μπορούν να εκτοξεύουν ρουκέτες και να πολεμούν σύμφωνα με κεντρικά εκδοθείσες εντολές, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Μια τρίτη πηγή, ανώτερος αξιωματούχος κοντά στη Χεζμπολάχ, είπε ότι η ομάδα διεξάγει τώρα έναν πόλεμο φθοράς.

Ο Αβραάμ Λεβίν, αναλυτής της ισραηλινής δεξαμενής σκέψης Alma, είπε ότι πρέπει να υποτεθεί ότι η Χεζμπολάχ ήταν «καλά προετοιμασμένη και περίμενε» τα ισραηλινά στρατεύματα και ότι δεν ήταν εύκολος στόχος.

«Το γεγονός ότι η αλυσίδα διοίκησης έχει καταστραφεί δεν αφαιρεί τη δυνατότητα να πυροβολούν τις ισραηλινές κοινότητες ή να προσπαθούν να χτυπήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις», είπε ο Λεβίν στο Reuters, περιγράφοντας τη Χεζμπολάχ ως «τον ίδιο ισχυρό τρομοκρατικό στρατό που όλοι γνωρίζουμε».

Οι μαχητές έχουν την ευελιξία να εκτελούν εντολές «σύμφωνα με τις δυνατότητες του μετώπου», είπε ο διοικητής της Χεζμπολάχ και περιέγραψε τη νέα διοίκηση ως «ένα στενό κύκλο» σε άμεση επαφή με το πεδίο. Είναι σπάνιο για διοικητή πεδίου της Χεζμπολάχ να μιλήσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η νέα διοίκηση μετά τον Νασράλα

Είπε ότι η νέα διοίκηση λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επικοινωνίες ή τη δομή της. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ορίσει νέο ηγέτη μετά τον Νασράλα, με τον πιο πιθανό διάδοχο επίσης να σκοτώνεται. Ο αναπληρωτής αρχηγός της σιιτικής ομάδας, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, αλλά είπε ότι οι δυνατότητες της ομάδας είναι ανέπαφες.

Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ είπε ότι το αποκλειστικό, σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο της ομάδας είναι «ουσιώδες» για τις τρέχουσες επικοινωνίες. Πηγές ανέφεραν ότι το δίκτυο επέζησε από επιθέσεις στις επικοινωνίες της ομάδας τον Σεπτέμβριο.

Μια δήλωση αυτή την εβδομάδα που υπογράφηκε από την «αίθουσα επιχειρήσεων της Ισλαμικής Αντίστασης» ανέφερε ότι οι μαχητές αντιστέκονταν στις εισβολές και «παρακολουθούσαν και άκουγαν» τα ισραηλινά στρατεύματα εκεί που δεν το περίμεναν - μια προφανής αναφορά σε κρυφές θέσεις της Χεζμπολάχ. Η δήλωση, η πρώτη δημόσια παραδοχή της ύπαρξης νέας διοίκησης, δεν κατονομάζει τα μέλη της ούτε αναφέρει πότε και σε ποιο πλαίσιο ιδρύθηκε.

Οι σήραγγες και το οπλοστάσιο

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων στο νότιο Λίβανο, λένε τόσο η οργάνωση όσο και το Ισραήλ. Οι σήραγγες μεγάλωσαν μετά τον πόλεμο της ομάδας με το Ισραήλ το 2006, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 της δεξαμενής σκέψης Alma. Το Ισραήλ εκτιμά ότι εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ είπε ότι οι σήραγγες «είναι το θεμέλιο της μάχης». Η Χεζμπολάχ μόχθησε χρόνια για να τα κατασκευάσει, πρόσθεσε. «Ήρθε η ώρα τους», είπε.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει εντείνει τα πυρά τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την τελευταία σύγκρουση, το World Factbook της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ κατείχε πάνω από 150.000 πυραύλους και ρουκέτες.

Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τους πιο ισχυρούς πυραύλους της - συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας - για να κρατήσει απόθεμα για έναν μακροχρόνιο πόλεμο και για να αποφύγει να δώσει στο Ισραήλ το πρόσχημα να διευρύνει τα πλήγματά του σε λιβανέζικες υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Βηρυτού, δρόμους και γέφυρες.

Η τρίτη πηγή είπε ότι η ομάδα δεν είχε βάλει στο στόχαστρο πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ, με τα πιο ισχυρά όπλα της, επειδή μια τέτοια κίνηση θα έδινε στο Ισραήλ έναν λόγο να χτυπήσει τον Λίβανο ακόμη πιο σκληρά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη Χεζμπολάχ, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να λένε ότι το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ εκτοξεύει 100-200 πυραύλους και ρουκέτες την ημέρα κατά μέσο όρο και όχι τους χιλιάδες που ανέμεναν, δείχνει σημαντική αποδυνάμωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης