ΚΟΣΜΟΣ

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ

Ο ταξίαρχος Ισμαήλ Γκάνι, διποικητής του επίλεκτου σώματος Κουντς

Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Ο διοικητής του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ταξίαρχος Ισμαήλ Γκάνι, είναι ζωντανός και βρίσκεται υπό ανάκριση στο Ιράν, μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χθες, το αραβικό παράρτημα του Sky News ανέφερε ότι ο Γκάνι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Επί του παρόντος, η Τεχεράνη ερευνά τις παραβιάσεις ασφαλείας που έκαναν δυνατή τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, αλλά και άλλα σημαντικά ισραηλινά πλήγματα, με δέκα πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να διαβεβαιώνουν το παρατηρητήριο με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία ότι τόσο ο Γκανι όσο και η ομάδα του θα βρίσκονται σε απομόνωση, για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα.

«Το Ιράν έχει σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα του Λιβάνου, επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα», σχολίασε μία από τις πηγές, συμπληρώνοντας ότι ανακρίνονται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όπως υπενθυμίζει το Middle East Eye, ο Γκάνι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα σημειώνουν ότι ο Γκάνι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για την επί τόπου αξιολόγηση της κατάστασης, όμως λίγες ημέρες μετά εξαφανίστηκε και πιθανώς να έχει εξοντωθεί σε σφοδρό βομβαρδισμό στη Βηρυτό – σύμφωνα με ισραηλινές πηγές – και ο Σαφιντίν, ο διαδόχου του Νασράλα στην κεφαλή της Χεζμπολάχ.