ΚΟΣΜΟΣ

«Να μην βομβαρδίσει το Ισραήλ πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» - Έκκληση από χώρες του Κόλπου

«Να μην βομβαρδίσει το Ισραήλ πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» - Έκκληση από χώρες του Κόλπου

Πετρελαϊκή εγκατάσταση

AP Photo/Amr Nabil

Πιέσεις στις ΗΠΑ να εμποδίσει το Ισραήλ από το να βομβαρδίσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπό τον φόβο των σκληρών αντιποίνων, ασκούν οι χώρες του Κόλπου, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν να βρεθούν στη μέση της σύγκρουσης τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, απαγορεύουν στο Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους, με σκοπό να επιτεθεί στο Ιράν, κάτι το οποίο γνωρίζει και η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές των χωρών αυτών.

Τους φόβους αυτούς έχουν αναζωπυρώσει οι εμπρηστικές απειλές του Ισραήλ, ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση, που έγινε ως αντίποινα. Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης η Τεχεράνη προειδοποίησε να κλείσει στα δικά της πυρά ο κύκλος βίας με το Ισραήλ, προειδοποιώντας με τη σειρά της ότι εάν προβεί σε οποιαδήποτε αντίποινα θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια τεράστια καταστροφή.

Οι κινήσεις αυτές των κρατών του Κόλπου είναι προϊόν της διπλωματικής ώθησης του μη αραβικού σιιτικού Ιράν να πείσει τους Σουνίτες γείτονές του στον Κόλπο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον, την ώρα που η ανησυχία ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, εντείνεται.

Προειδοποιητικά μηνύματα σε «πυρετώδεις» συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια πυρετωδών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου, εάν το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε βοήθεια στις επιθέσεις του, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Οι Ιρανοί το έχουν ξεκαθαρίσει: «Εάν τα κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα αποτελούσε μια πράξη πολέμου» σημείωσε ο Σαουδάραβας αναλυτής, Αλί Σιχάμπι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι οι σύμμαχοί της σε χώρες όπως το Ιράκ ή η Υεμένη ενδέχεται να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε περιφερειακή υποστήριξη προς το Ισραήλ σε βάρος του Ιράν.

Ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών την Τετάρτη (9/10) μεταξύ του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραξί, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στον Κόλπο.

Συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού, μαζί με τις σαουδαραβο-αμερικανικές επικοινωνίες αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε στο Reuters μια πηγή.

Πηγή της Ουάσιγκτον που έχει γνώση των συζητήσεων ισχυρίζεται πως αξιωματούχοι του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με ομολόγους τους στις ΗΠΑ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με το ενδεχόμενο εύρος της επίθεσης του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τζόναθαν Πανικόφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τώρα το think-tank του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε πως «η ανησυχία των κρατών του Κόλπου είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους στην προσπάθεια να πείσουν το Τελ Αβίβ να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό στις επόμενες κινήσεις του».