ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ισραήλ «πιο κοντά» σε συμφωνία για τα αντίποινα στο Ιράν - Τι φοβάται ο Λευκός Οίκος

Ιρανοί διαδηλωτές καίνε μια ισραηλινή σημαία σε μια αντι-ισραηλινή συγκέντρωση στην πλατεία Felestin στην Τεχεράνη (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Vahid Salemi)

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, με το πρώτο να «ζυγίζει» την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν κατέληξε σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση μετά από συζητήσεις για το θέμα, δήλωσε αξιωματούχος στο CNNi την Παρασκευή.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το χάσμα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και το εύρος της επίθεσης, έχουν μειωθεί. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», φέρεται να δήλωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Axios, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη 10/10, οι δύο άντρες φαίνεται να πλησίασαν περισσότερο σε σημείο αμοιβαίας κατανόησης σχετικά με το εύρος των σχεδιαζόμενων αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδέχεται ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν, αλλά φοβάται ότι κάποια χτυπήματα σε ορισμένους στόχους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματική κλιμάκωση του περιφερειακού πολέμου.

Τα τρέχοντα σχέδια εξακολουθούν να είναι λίγο πιο επιθετικά από ό,τι θα ήθελε ο Λευκός Οίκος, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι υπήρχε μια νευρικότητα στην κυβέρνηση Μπάιντεν με τα σχέδια του Ισραήλ μετά την επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη ούτε τον χρόνο του πλήγματος ούτε τον στόχο του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι «αναλογικά».

Την Τετάρτη, πριν από τη συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή επικοινωνία μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επικοινωνία Σάλιβαν-Ντέρμερ ήταν η πιο εκτενής συζήτηση μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με τα σχέδια του Ισραήλ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσαν πως ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου επιβεβαίωσαν ορισμένα από τα σημεία στα οποία συμφώνησαν ο Σάλιβαν και ο Ντέρμερ.

Ευθείες απειλές κατά Ιράν - Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε ο Γκάλαντ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ -ως βασικός διπλωματικός σύμμαχος του Ισραήλ- έχουν ζητήσει επανειλημμένα να μην πληγούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα το Ιράν έχει υποσχεθεί «ισχυρή απάντηση», σε περίπτωση που το Ισραήλ πλήξει ιρανικό έδαφος και έχει καλέσει τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στην αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ.

Έκκληση και από τις χώρες Κόλπου

Εν τω μεταξύ, οι χώρες του Κόλπου ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ισραήλ από το να βομβαρδίσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, υπό τον φόβο των σκληρών αντιποίνων.

Σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν να βρεθούν στη μέση της σύγκρουσης τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, απαγορεύουν στο Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους, με σκοπό να επιτεθεί στο Ιράν, κάτι το οποίο γνωρίζει και η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές των χωρών αυτών.

Κατά τη διάρκεια πυρετωδών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου, εάν το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε βοήθεια στις επιθέσεις του, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Πηγή της Ουάσιγκτον που έχει γνώση των συζητήσεων ισχυρίζεται πως αξιωματούχοι του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με ομολόγους τους στις ΗΠΑ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με το ενδεχόμενο εύρος της επίθεσης του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης