Ανάλυση CNNi: Η αδιαμφισβήτητη κρίση που όμως δεν αποτελεί κριτήριο ψήφου στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν τον δεύτερο κατά σειρά τυφώνα που πλήττει σφοδρά το νότο της χώρας. Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα -καταστροφικοί τυφώνες, μεγάλες πυρκαγιές, καύσωνες- θα γίνουν ολοένα και συχνότερα. Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή, δεν καταγράφεται φέτος ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό» ζήτημα στην προεκλογική περίοδο.
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού, βοήθησε στην υπερτροφοδότηση του τυφώνα Helene του Σεπτεμβρίου. Αυτό συνέβη πριν χτυπήσει η τερατώδης καταιγίδα του Οκτώβρη, ο Milton, οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν τις επόμενες μέρες.
Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί πρέπει να συνηθίσουν σε πιο σκληρά καιρικά φαινόμενα -ακραίες καταιγίδες, θερμότερα νερά, πυρκαγιές και καύσωνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον οι εκκενώσεις και οι καταστροφές θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας.
Ήδη ο δεύτερος μεγάλος τυφώνας χτυπά την Φλόριντα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον πρώτο.
Όμως, η κλιματική αλλαγή, στο βαθμό που οι άνθρωποι μιλούν γι' αυτήν, δεν καταγράφεται φέτος ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό» ζήτημα για την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.
Εκτός κριτηρίων ψήφου η κλιματική αλλαγή
Στην πανεθνική δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου λίγο πριν ο τυφώνας Χέλεν χτυπήσει την Φλόριντα, οι ερωτώμενοι, εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σημασία 22 θεμάτων στις φετινές εκλογές.
Μόλις το 5% των δηλωμένων Ρεπουμπλικάνων και των φίλα προσκείμενων Ρεπουμπλικάνων, μαζί με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των δηλωμένων Δημοκρατικών και των φίλα προσκείμενων Δημοκρατικών, δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι «εξαιρετικά» σημαντική για την ψήφο τους.
Η κλιματική αλλαγή ήταν το μόνο από τα 22 ζητήματα που απαριθμήθηκαν από την Gallup, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά» ή «πολύ» σημαντικό κριτήριο ψήφου από λιγότερο από τους μισούς ερωτηθέντες….
Η οικονομία βασικό κριτήριο ψήφου για την πλειοψηφία
Οι ψηφοφόροι επικεντρώνονται περισσότερο στην οικονομία, με το 52% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους να την χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά σημαντικό» κριτήριο για την ψήφο τους.
Για τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, το δεύτερο πιο «εξαιρετικά σημαντικό» κριτήριο, αναδείχθηκε το θέμα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.
Για τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων τα εξαιρετικά σημαντικά» ζητήματα που αποτελούν κριτήριο ψήφου είναι:
- Οικονομία
- Μετανάστευση
- Τρομοκρατία και εθνική ασφάλεια
- Εγκλημα
- Φόροι
Η πρώτη πεντάδα για τους υποστηρικτές και ψηφοφόρους των Δημοκρατικών ήταν εντελώς διαφορετική:
- Δημοκρατία στις ΗΠΑ
- Τύποι δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα επέλεγαν οι υποψήφιοι
- Άμβλωση
- Υγειονομική περίθαλψη
- Εκπαίδευση
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι σημαντική για τους Αμερικανούς.
Μια δημοσκόπηση του CNNi που διεξήχθη από την SSRS τον περασμένο Δεκέμβριο βρήκε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των μισών Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζουν πολιτικές για τη μείωση της κλιματικής ρύπανσης.
Σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση του ζητήματος παίζουν οι θεωρίες συνομωσίας
Αυτή τη στιγμή που μια καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή πλήττει ένα μέρος των ΗΠΑ, η παραπληροφόρηση ανθεί στην χώρα.
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Marjorie Taylor Greene, από τη Γεωργία, εντάσσεται στους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση αυτών των καταιγίδων, κατηγορώντας τα διαστημικά λέιζερ, τον ψεκασμό σύννεφων και άλλες πειραματικές τεχνολογίες για να ισχυριστεί ψευδώς ότι η κυβέρνηση ελέγχει τον καιρό.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ο νέος Covid», είπε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , συγκρίνοντας την πανδημία, που σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην ανάρτησή της ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση ελέγχει τον καιρό.
Η Γκριν, παρεμπιπτόντως, δέχεται έντονη κριτική, γιατί την ημέρα που η Γεωργία πλήττονταν από τον τυφώνα Χέλεν με πόλεις και χωριά να θάβονται κάτω από τόνους νερού και λάσπης, η ίδια πήγε σε έναν αγώνα κολεγιακού αμερικανικού ποδοσφαίρου στην Αλαμπάμα με τον Τραμπ.
Ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Τραμπ, γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς ρωτήθηκε για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των Αντιπροέδρων στις αρχές Οκτωβρίου, αφού είχαν ήδη γίνει γνωστές οι επιπτώσεις του τυφώνα Χέλεν.
Ο Βανς απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον όρο «κλιματική αλλαγή» και αντ' αυτού αναφέρθηκε σε «τρελά καιρικά μοτίβα». Αναγνώρισε την ύπαρξη «περίεργου καιρού», λέγοντας ότι δεν θεωρούσε «παραγωγικό» το να μπει «σε μια διαμάχη για την παράξενη επιστήμη».
Αλλά η πρόταση του Βανς για τον «περίεργο καιρό» είναι αντιφατική: Είπε ότι το σχέδιο του Τραμπ να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου είναι η απάντηση γιατί θα φέρει περισσότερη παραγωγή ενέργειας και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αντιπρόεδρος, κυβερνήτης της Μινεσότα Τίμ Γουόλτς, δεν κατάφερε να αναδείξει την αντίφαση της πρότασης του Βανς, ούτε όμως και το γεγονός ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε από τους Δημοκρατικούς έχει επίσης σκοπό να ξεκινήσει την αμερικανική μεταποίηση με άξονα μια πιο πράσινη οικονομία.
Η αντίθεση της Χάρις στο «fracking» που μετατράπηκε σε στήριξη
Η Καμάλα Χάρις, εν τω μεταξύ, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκφράσει ότι τώρα υποστηρίζει την πρακτική του fracking, την οποία πολεμούν οι ακτιβιστές για το κλίμα, αλλά είναι σημαντική για την οικονομία στην πολιτεία κλειδί της Πενσυλβάνια.
Σε μια συνέντευξη στο CNNi τον Αύγουστο, η Χάρις υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση χωρίς να τερματίσει την πρακτική του fracking.
«Αυτό που έχω δει είναι ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε και μπορούμε να αυξήσουμε μια ακμάζουσα οικονομία καθαρής ενέργειας χωρίς να απαγορεύσουμε το fracking», είπε στη Dana Bash του CNNi, εξηγώντας τη νέα της θέση.
Ωστόσο, η παραδοχή ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση είναι πολύ διαφορετικό από το να αρνείσαι να πεις τα λόγια.
Σε εκείνη την πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, η Χάρις είχε πλεονέκτημα 26 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, στην ερώτηση «ποιος θα έκανε καλύτερη δουλειά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στη δημοσκόπηση. Το πλεονέκτημα του Τραμπ έναντι της Χάρις στα «καλύτερα» ζητήματα, την οικονομία και τη μετανάστευση, για παράδειγμα, ήταν σε εκείνη την δημοσκόπηση, 9 ποσοστιαίες μονάδες.
The undeniable crisis that’s not driving American voters, by Zachary B. Wolf