ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Μίλτον: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τη Φλόριντα - Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Αρχών για το χτύπημα του Μίλτον

AP Photo/Rebecca Blackwell

O τυφώνας Μίλτον συνεχίζει το σαρωτικό πέρασμά του στην κεντρική Φλόριντα την Πέμπτη (10/10) αφήνοντας πίσω του νεκρούς, εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα, καταστρέφοντας σπίτια και δημιουργώντας θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών που αναφέρθηκαν από τις Αρχές στην κομητεία Σεν Λούσι.

«Έχουμε χάσει κάποιες ζωές», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Κιθ Πίρσον, στο WPBF News χωρίς να αναφέρει πόσοι σκοτώθηκαν.

Οι αξιωματούχοι στη Φλόριντα περιμένουν το φως της ημέρας για να εκτιμήσουν τις ζημιές στις πόλεις τους, καθώς ο τυφώνας Μίλτον συνεχίζει να διασχίζει την πολιτεία.

«Δεν ξέρουμε τι θα δούμε όταν ξημερώσει εδώ», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τάμπα, Γκουίντο Μανισκάλκο, στην Έρικα Χιλ του CNNi.

«Ο άνεμος είναι τρομακτικός, δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο, και είμαι στην Τάμπα όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Μανισκάλκο. Λέει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία στην περιοχή είναι το κύμα καταιγίδας και οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα και ειδικότερα στις περιοχές Ορλάντο, Ντελτόνα και την παραλία Ντεϊτόνα έλαβαν προειδοποίηση για έντονες πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) εξέδωβσε 111 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σπάζοντας το ρεκόρ του 2017.

«Απειλητικές για τη ζωή αστραπιαίες πλημμύρες σε ρυάκια και ρέματα, αστικές περιοχές, αυτοκινητόδρομους, δρόμους και υπόγειες διαβάσεις», είναι πιθανές, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια νοικοκυριά

Περισσότεροι από 3.000.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα σε όλη την Πολιτεία Sunshine State, σύμφωνα με το PowerOutage.US που παρακολουθεί τις διακοπές ρεύματος.

Μετά την άφιξη του στη Φλόριντα, ο Μίλτον εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 1, αλλά η απειλή για τη ζωή συνεχίζεται προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων δήλωσε ότι ο Μίλτον θα είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη δυτική-κεντρική Φλόριντα».

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα να λάβουν υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους και να προετοιμαστούν για «την καταιγίδα του αιώνα».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο σκληροί κάτοικοι της Φλόριντα δεν θα ξεπεράσουν τον «ιστορικό» τυφώνα.

Οι πολιτειακές αρχές έχουν αναπτύξει σχεδόν 10.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, ενώ 20 εκατομμύρια πακέτα γεύματος και 40 εκατομμύρια λίτρα νερού έτοιμα για διανομή.

Αποδυναμωμένος αλλά επικίνδυνος ο Μίλτον

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ο Μίλτον έχει πλέον αποδυναμωθεί σε τυφώνα κατηγορίας 1, αλλά εξακολουθεί να παραμένει επικίδνυνος.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι επιζήμιοι άνεμοι από την καταιγίδα έφταναν πλέον στην ανατολική ακτή της Φλόριντα και ότι «συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες σε τμήματα της δυτικής-κεντρικής Φλόριντα».

Ο τυφώνας βρισκόταν περίπου 105 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κανάβεραλ της Φλόριντα, με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους ταχύτητας 150 χλμ/ώρα.

Ακόμη το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων δήλωσε ότι ο Μίλτον θα είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη δυτική-κεντρική Φλόριντα».

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα να λάβουν υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους και να προετοιμαστούν για «την καταιγίδα του αιώνα».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις προειδοποίησε ότι ακόμη και οι πιο σκληροί κάτοικοι της Φλόριντα δεν θα ξεπεράσουν τον «ιστορικό» τυφώνα.

Περισσότερα από 2,8 εκατ. χωρίς ρεύμα

Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα ήταν χωρίς ρεύμα στις αρχές της Πέμπτης (10/10), σύμφωνα με τα στοιχεία του PowerOutage.us.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις δήλωσε ότι η καταιγίδα είχε επίσης γεννήσει τουλάχιστον 19 ανεμοστρόβιλους και προκάλεσε ζημιές σε πολλές κομητείες, καταστρέφοντας περίπου 125 σπίτια.

Από τη σφοδρότητα του τυφώνα σχίστηκε η στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα - όπου έπεσε βροχή ενός μήνα σε μία ώρα - και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό WFTS-TV στην Τάμπα, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες στο στάδιο.

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν πόσιμο νερό, αφού οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν το σύστημα λόγω ζημιών από τον τυφώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης