ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν Νετανιάχου - Το Ισραήλ απειλεί με καταστροφές και βάσανα τον Λίβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

(AP Photo/Evan Vucci, File)

Με τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή να είναι εύθραυστες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Τετάρτη 09/10, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επικοινωνία για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Axios.

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει εδώ και σχεδόν 50 ημέρες, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου και την αντιληπτή έλλειψη στρατηγικής για το πώς να τον τερματίσει.

Ο Axios επικαλείται τον Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί χωρίς να είναι δυσανάλογοι.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου στο Λίβανο

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον λιβανέζικο λαό ότι κινδυνεύει να πέσει «στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου» καθώς η χώρα του κλιμακώνει την επίθεσή της κατά της Χεζμπολάχ.

«Χριστιανοί, Δρούζοι, Μουσουλμάνοι – Σουνίτες και Σιίτες – όλοι υποφέρετε εξαιτίας του μάταιου πολέμου της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου σε βίντεο απευθυνόμενος στον λιβανέζικο λαό την Τρίτη.

«Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο προτού πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα φέρει καταστροφές και βάσανα παρόμοια με αυτά που βλέπουμε στη Γάζα», σημείωσε σύμφωνα με το CNNi.

Σφοδρά πλήγματα εκατέρωθεν

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και τα εκατέρωθεν πλήγματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το νότιο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού έγινε στόχος μιας σειράς επιδρομών. Τα χτυπήματα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης τεσσάρων παρακείμενων κατοικιών στην περιοχή Μπουρτζ Αλ-Μπαράτζνε, μετέδωσε την Τρίτη το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν πει στους ανθρώπους να εκκενώσουν περιοχές γύρω από συγκεκριμένα κτίρια στις περιοχές Haret Hreik και Hadath της Dahiyeh, λέγοντας ότι σύντομα θα στοχοποιήσουν αυτές τις τοποθεσίες.

Από την άλλη πλευρά, μαχητές της Χεζμπολάχ στόχευσαν ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο λιβανέζικο συνοριακό χωριό Labbuneh με βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες την Τετάρτη, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δύο διαδόχους του σκοτωμένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ την Τετάρτη, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά την Τρίτη και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης στο νότιο Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης