ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Σκοτώσαμε και τον διάδοχο της Χεζμπολάχ - Τελική ευθεία για το χτύπημα στο Ιράν

Νετανιάχου: Σκοτώσαμε και τον διάδοχο της Χεζμπολάχ - Τελική ευθεία για το χτύπημα στο Ιράν

O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου 

AP Photo/Julia Nikhinson

«Oι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλ», επιβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

«Το Ισραήλ απέκλεισε τον αντικαταστάτη του Νασράλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες του Λιβάνου, είπε ότι «μια συμμορία τυράννων και τρομοκρατών» κατέστρεψε τη χώρα τους με το «χάος» και τον «πόλεμο» να ακολουθεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μοιράστηκε το μήνυμα στο οποίο, όπως λέει απευθύνεται «στον λαό του Λιβάνου», προτρέποντάς τον να «απελευθερωθεί από τη Χεζμπολάχ». Εξάλλου, ήδη το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο διάδοχος του Νασράλα είχε σκοτωθεί από τον στρατό του Ισραήλ, αλλά, έως τώρα αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για επίθεση στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες τόσο σε πολιτικό - διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Πριν από μερικά λεπτά ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν πως πρόκειται σήμερα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν.

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή.

Από εχθές το βράδυ υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες δεν διαψεύδει ο στρατός της χώρας πως συγκεκριμένες μοίρες της πολεμικές αεροπορίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες και πως τα μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να απογειωθούν.

Το τι θα επιλεγεί να χτυπηθεί παραμένει ακόμη άγνωστο αλλά οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι μεγάλες προκειμένου να αγνοηθούν οι παραινέσεις των ΗΠΑ και να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στον αντίποδα και το Ιράν βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τον στρατό της χώρας και τους φρουρούς της επανάστασης να έχουν δημοσιοποιήσει και βίντεο με τη μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα ειδικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές.

Σήραγγα - γεμάτη με όπλα στον Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν μια μικρή σήραγγα της Χεζμπολάχ που περνούσε στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο κατά αρκετά μέτρα.

Η αποκάλυψη της σήραγγας ίσως να συνδέεται με τις καταγγελίες ισραηλινών για την επιχείρηση εισβολής στο Ισραήλ που θα επιχειρούσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο τμήμα της χώρας με την κωδική ονομασία «Κατακτήστε τη Γαλιλαία».

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, που έγιναν από τον Ισραηλινό στρατό η μήκους 20 μέτρων σήραγγα δεν είχε - ακόμη - έξοδο στο ισραηλινό έδαφος και η πορεία της διέσχιζε την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ μπλε γραμμή κατά περίπου 10 μέτρα, στον δυτικό τομέα των συνόρων. Καμία πόλη δεν απειλήθηκε ποτέ από τη σήραγγα, υπογράμμισε ο στρατός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την κατασκευή της σήραγγας πριν από περίπου δύο χρόνια όμως αυτή εντοπίστηκε γρήγορα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα στρατεύματα ερεύνησαν τη σήραγγα και βρήκαν όπλα στο εσωτερικό της, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών και αντιαρματικών πυραύλων.

Ασφυκτική πίεση σε προπύργιο της Χεζμπολάχ

Εξάλλου, υπό την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του Λιβάνυο, με τη χώρα να βάλλεται από στεριά και αέρα. Τις τελευταίες ώρες οι χερσαίες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές του νοτιοδυτικού Λιβάνου, ενώ τα ισραηλινά μαχητικά δεν σταματούν να βομβαρδίζουν τη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Με συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών απαντά η Χεζμπολάχ, αναγκάζοντας το Ισραήλ να εκκενώσει τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορά του. Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για τα αντίποινα στο Ιράν, με όλα τα σενάρια στο τραπέζι, ακόμα και του πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Από χθες τη νύχτα,η γη έτρεμε από βομβαρδισμούς στο νοτιοδυτικό Λίβανο, εκεί που επεκτείνει το μέτωπο το Ισραήλ.

Ως απάντηση η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες το πρωί προς την Χάιφα και τα περίχωρα της πολης των σχεδόν 400 χιλιάδων κατοίκων, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, Γιώργο Σιδέρη. Την ίδια στιγμή ανώτατο στέλεχος της Σιιτικής οργάνωσης έστειλε μήνυμα ότι η πυρητιδαποθηκη της Χεζμπολαχ παραμένει άθικτη και ισχυρή.

Σχετικά με το επιχειρησιακό κομμάτι ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η ξακουστή στο Ισραήλ, Ταξιαρχία Γκολανί, πήρε τον έλεγχο του οικισμού Maroun El Ras που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολαχ και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από χωριά του Ισραήλ στον Βορρά.

«Αερογέφυρα» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό

Η υπουργός Συνεργασίας του Κατάρ Λουλούγουα Μπεντ Ρασίντ αλ Χάτερ ανακοίνωσε σήμερα από τη Βηρυτό ότι η χώρα της θα ξεκινήσει μια «αερογέφυρα» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είναι πλέον σε ανοιχτό πόλεμο.

Ο Φιράς Αμπιάντ, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, είπε ότι σε αυτήν τη νέα αερογέφυρα βλέπει «μια ζωτικής σημασίας βοήθεια για να ανακουφιστούν τα δεινά του λιβανέζικου λαού». Σύμφωνα με τη Βηρυτό, 10 αεροσκάφη αναμένεται να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο τον Οκτώβριο.

Από την έναρξη των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, πριν από έναν χρόνο, έχουν σκοτωθεί 2.083 άνθρωποι και άλλοι 9.869 τραυματίστηκαν στον Λίβανο. Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα προσγειώθηκε στη Βηρυτό ένα αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό εξοπλισμό από τη Γαλλία. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και πολλές αραβικές χώρες έχουν επίσης στείλει βοήθεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τους βομβαρδισμούς.