ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί και τραυματίες από ρωσική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες στο Χάρκοβο

Νεκροί και τραυματίες από ρωσική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες στο Χάρκοβο

Σωστικά συνεργεία μετά από ρωσική επίθεση που έπληξε κτήριο κατοικιών στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

AP Photo/Andrii Marienko

Ρωσικές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων τριών στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τουλάχιστον τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες στην πόλη, δήλωσε ο Όλεχ Σινιεχούμποφ μέσω ανάρτησης του στο Telegram.

Η Ρωσία εξαπέλυσε νωρίτερα και νέα επίθεση με πυραύλους και drones προς το Κίεβο, ενώ χτύπησε και εμπορικό πλοίο στην Οδησσό, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ναυτικού και τον τραυματισμό πέντε ακόμη.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι περιμένει νέα ενίσχυση από το ΝΑΤΟ και τον ηγέτη της βόρειας Κορέας, Κιμ γιονκ Ουν, να γνωστοποιεί τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν, ως τον πιο κοντινό σύντροφο της χώρας του.

Η Ρωσία απορρίπτει ειρηνευτική συμφωνία με προσωρινή διαίρεση της Ουκρανίας

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε σήμερα χθες Δευτέρα την πρόταση να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με μια προσωρινή διαίρεση της χώρας, μια πρόταση που έχει αναφερθεί ότι έχει γίνει από ορισμένες δυτικές χώρες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι πολλές προτάσεις για μια πιθανή ειρήνη έχουν διατυπωθεί, «αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις σκέψεις δεν έχει ρεαλιστική βάση».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε ένα «γερμανικό σενάριο», επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συζητήσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε γράψει τον Σεπτέμβριο ότι η Γερμανία σκέφτεται μια ειρηνευτική συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία θα καταλάμβανε προσωρινά μέρος της Ουκρανίας, ενώ η υπόλοιπη Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή να λάβει αντίστοιχα ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε την πρόταση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει μέχρι στιγμής απορρίψει μια τέτοια λύση και συνεχίζει να ζητά την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών, ενώ είπε πρόσφατα ότι η χώρα του χρειάζεται ειρήνη «χωρίς κανένα εμπόριο της κυριαρχίας της ή εμπόριο του εδάφους της».

Για τη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ένας από τους στόχους του πολέμου της είναι να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.