ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης

Pixabay

Η ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης VGTRK στοχοθετήθηκε σε μια κυβερνοεπίθεση άνευ προηγουμένου, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι ειδικοί εργάζονται σκληρά για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.

Η VGTRK, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τα βασικά εθνικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας και μια σειρά από περιφερειακά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες της δέχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας κυβερνοεπίθεση, αλλά ότι οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες της λειτουργούν κανονικά παρά την επίθεση.

«Η κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης, μία από τις μεγαλύτερες, δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση χάκερ στην ψηφιακή της υποδομή», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η VGTRK εργάζεται για να ξεπεράσει τις συνέπειες της επίθεσης.

«Ειδικοί εργάζονται για να ανακαλύψουν όλες τις συνθήκες, για να καταλάβουν πού οδηγούν τα ίχνη που άφησαν αυτοί οι οποίοι οργάνωσαν αυτήν την επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή», συνέχισε.

Η VGTRK δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Ποινικές υποθέσεις εναντίον 14 ξένων δημοσιογράφων

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον 14 ξένων δημοσιογράφων από τις 17 Αυγούστου κατηγορώντας τους ότι διέσχισαν παράνομα το σύνορο ανάμεσα στην Ουκρανία και στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει ότι οι τελευταίοι δημοσιογράφοι που ανακρίνονται εργάζονται για το δίκτυο France 24 και για το ελβετικό CH Media.

Τον Αύγουστο η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιφέρεια του Κουρσκ καταλαμβάνοντας έδαφος γύρω από τη συνοριακή πόλη Σούτζα, στην πρώτη επιβεβαιωμένη κατάληψη ρωσικού εδάφους από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Ορισμένοι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν επισκεφθεί την υπό ουκρανική κατοχή περιοχή από τα μέσα Αυγούστου που μετέβησαν οι πρώτοι δημοσιογράφοι εκεί από το κρατικό ιταλικό δίκτυο RAI.

Το παράνομο πέρασμα συνόρων τιμωρείται βάσει του ρωσικού νόμου με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης