ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο για WSJ: «Fake News τα περί εμπλοκής Μπουτ στο εμπόριο όπλων με τους Χούθι»

Κρεμλίνο για WSJ: «Fake News τα περί εμπλοκής Μπουτ στο εμπόριο όπλων με τους Χούθι»

Ο Ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Με fake news μοιάζει το ρεπορτάζ της WSJ περί του ρόλου του Βίκτορ Μπουτ στο εμπόριο όπλων με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης δηλώνει το Κρεμλίνο, δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος συμπλήρωσε πως η Μόσχα τείνει να εντάξει το δημοσίευμα «στην κατηγορία των ψευδών ειδήσεων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας RBC.

Οπως έγραψε στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα Wall Street Journal, ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου» έχει επιστρέψει στο διεθνές εμπόριο όπλων. Ο Βίκτορ Μπουτ είχε καταδικασθεί από τις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο όπλων και είχε απελευθερωθεί το 2022 με μια ανταλλαγή κρατουμένων και συγκεκριμένα με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

USA RUSSIA PRISONER EXCHANGE

Ο Βίκτορ Μπουτ είχε καταδικασθεί από τις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο όπλων και είχε απελευθερωθεί το 2022 με μια ανταλλαγή κρατουμένων και συγκεκριμένα με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

EPA/YURI KOCHETKOV/STRINGER

Πλέον σύμφωνα με τη WSJ επέστρεψε και προσπαθεί να βοηθήσει στην πώληση όπλων στους Χούθι της Υεμένης.

Με σημερινό της δημοσίευμα η ρωσική RBC μεταδίδει πως ο ίδιος ο Μπουτ δήλωσε ότι το ρεπορτάζ φαίνεται ότι δημοσιεύθηκε στοχευμένα ώστε να συμπέσει με τα σημερινά γενέθλια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έπλεξε επίσης το εγκώμιο των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι γι' αυτά που χαρακτήρισε στρατιωτικά επιτεύγματά τους.

Τι έγραψε η WSJ

Επικαλούμενη πηγή στις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας την οποία δεν κατονομάζει, καθώς και άλλες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η WSJ έγραψε ότι ο Μπουτ, ο επονομαζόμενος «έμπορος του θανάτου», προσπαθεί να μεσολαβήσει για την πώληση μικρών όπλων στους Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Όταν απεσταλμένοι των Χούθι πήγαν τον Αύγουστο στη Μόσχα για να διαπραγματευθούν την αγορά αυτόματων όπλων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, συνάντησαν ένα οικείο πρόσωπο: τον μυστακοφόρο Μπουτ», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις πηγές της.

Τα όπλα δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, σύμφωνα με τη WSJ. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σ' αυτά δεν περιλαμβάνονται ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία. Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν.

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους

Ο Μπουτ ήταν ένας από τους περισσότερο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο πριν από τη σύλληψή του, το 2008 στην Ταϊλάνδη, με πολλαπλές κατηγορίες που σχετίζονται με λαθρεμπόριο όπλων. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών από δικαστήριο στο Μανχάταν.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μπουτ ήταν ένας από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων, καθώς πωλούσε όπλα σε κράτη παρίες, ανταρτικές οργανώσεις και αιματοβαμμένους πολέμαρχους στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Η ζωή του ενέπνευσε το 2005 μια χολιγουντιανή ταινία με τίτλο «Κυρίαρχος του Πολέμου» (Lord of War) και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ στο ρόλο του Γιούρι Ορλόφ, ενός εμπόρου όπλων ο χαρακτήρας του οποίου είχε βασιστεί σε γενικές γραμμές στον Μπουτ.