ΚΟΣΜΟΣ

Το Χονγκ Κονγκ θα εγκαταστήσει χιλιάδες επιπλέον κάμερες με συστήματα αναγνώρισης προσώπου

Το Χονγκ Κονγκ θα εγκαταστήσει χιλιάδες επιπλέον κάμερες με συστήματα αναγνώρισης προσώπου

Κάμερες παρακολούθησης στο λιμάνι Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Louise Delmotte, File

Χιλιάδες επιπλέον κάμερες παρακολούθησης σχεδιάζει να εγκαταστήσει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ενισχύοντάς δραστικά το πλέγμα παρακολούθησης που έχει ήδη εγκαταστήσει.

Αν και κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των ασφαλέστερων μεγαλουπόλεων του κόσμου, η αστυνομία του οικονομικού κόμβου της Ασίας ισχυρίζεται ότι οι νέες κάμερες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του εγκλήματος, σημειώνοντας ότι οι νέες κάμερες θα έχουν αυξημένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και εργαλεία αναγνώρισης προσώπου.

Η πρόθεση της αστυνομίας σήμανε συναγερμό μεταξύ ορισμένων ειδικών που θεωρούν ότι οδηγεί το Χονγκ Κονγκ ένα βήμα πιο κοντά στα διάχυτα συστήματα επιτήρησης της ηπειρωτικής Κίνας, προειδοποιώντας για τις δυνατότητες καταστολής που έχει η τεχνολογία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε θέσει στο παρελθόν στόχο να εγκαταστήσει 2.000 νέες κάμερες παρακολούθησης φέτος. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Chris Tang στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο, οι κάμερες αυτές θα έχουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, προσθέτοντας ότι η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον για να εντοπίσει υπόπτους.

Hong Kong Daily Life

Κάμερα παρακολούθησης σε κεντρικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Vincent Yu

Σε μια δήλωση στο CNNi, η Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είπε ότι μελετά τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία σε άλλες χώρες χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσες από τις νέες κάμερες μπορεί να έχουν δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου ή αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παρουσιαστεί η τεχνολογία.

Ο Τανγκ και η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένα επισημάνει άλλες χώρες, που χρησιμοποιούν ευρέως κάμερες παρακολούθησης για την επιβολή του νόμου. Για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη έχει 90.000 κάμερες και το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα από επτά εκατομμύρια, είπε ο Τανγκ στην τοπική εφημερίδα Sing Tao Daily τον Ιούνιο.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα μέρη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κάμερες αναγνώρισης προσώπου, οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα πρώιμα πειράματα έχουν τονίσει την ανάγκη για προσεκτική ρύθμιση και προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είπε στο CNNi ότι θα «συμμορφωθεί με τους σχετικούς νόμους» και θα ακολουθήσει ισχυρές εσωτερικές οδηγίες.

Τι σημαίνει αυτό για το Χονγκ Κονγκ

Οι επικριτές της απόφασης αυτής, τονίζουν ότι αυτό που διαφοροποιεί το Χονγκ Κονγκ από άλλα μέρη είναι το πολιτικό του περιβάλλον, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από μια συνεχιζόμενη καταστολή της πολιτικής διαφωνίας.

Μετά από άνευ προηγουμένου και συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την πόλη το 2019, οι τοπικές και κεντρικές αρχές επέβαλαν σαρωτικούς νόμους για την εθνική ασφάλεια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη φυλάκιση ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων και στοχοποιούν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης.

APTOPIX Hong Kong National Security Law

Αστυνομικοί έξω απο το κτήριο του κοινοβουλίου στο Χονγκ Κονγκ

AP Photo/Louise Delmotte

Η διοίκηση του Χονγκ Κονγκ ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι είναι απαραίτητοι για την αποκατάσταση της σταθερότητας μετά τις διαδηλώσεις και υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία τους είναι παρόμοια με άλλους νόμους για την εθνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

«Η διαφορά είναι πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία», είπε η Samantha Hoffman, συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Ασιατικής Έρευνας που έχει μελετήσει τη χρήση της τεχνολογίας από την Κίνα για ασφάλεια και προπαγάνδα.

Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει περισσότερες από 54.500 δημόσιες κάμερες CCTV που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς φορείς – περίπου επτά κάμερες ανά 1.000 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση της Comparitech, μιας εταιρείας έρευνας τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό το τοποθετεί το Χονγκ Κονγκ περίπου στο ίδιο επίπεδο με την πόλη της Νέας Υόρκης και ακόμα πολύ πίσω από το Λονδίνο (13 ανά 1.000 άτομα), αλλά πουθενά κοντά σε πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν περίπου 440 κάμερες ανά 1.000 άτομα.

Οι φόβοι για παρακολούθηση και αστυνόμευση τύπου υπόλοιπης Κίνας κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019. Οι διαδηλωτές στους δρόμους κάλυψαν τα πρόσωπά τους με μάσκες και γυαλιά για να αποτρέψουν την αναγνώριση, μερικές φορές έσπασαν ή κάλυψαν κάμερες ασφαλείας.

Hong Kong Protests

Διαδηλωτές βάφουν με σπρέι μπογιάς τον φακό μιας κάμερας παρακολούθησης κατα την διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019

AP Photo/Felipe Dana

Ποιο κοντά στην καταστολή της Κίνας

Πέρα από τα σύνορα του Χόνγκ Κόνγκ, το μοντέλο επιτήρησης που φοβόντουσαν οι διαδηλωτές είναι πανταχού παρόν – με την Κίνα να κομπάζει για τα διάφορα επιτεύγματα των αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο και να εξάγει τεχνολογία παρακολούθησης σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανάλυση της Comparitec, οκτώ από τις 10 πιο επιτηρούμενες πόλεις στον κόσμο κατά κεφαλήν βρίσκονται στην Κίνα, όπου η αναγνώριση προσώπου είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής – από τις σαρώσεις προσώπου που απαιτούνται για την καταχώρηση ενός νέου αριθμού τηλεφώνου έως την αναγνώριση προσώπου πύλες σε ορισμένους σταθμούς του μετρό.

APTOPIX China Tiananmen Anniversary

Κάμερες παρακολούθησης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου

AP Photo/Ng Han Guan

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η κυβέρνηση όρισε έναν «κωδικό υγείας» QR για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων, ο οποίος σε ορισμένα σημεία απαιτούσε σαρώσεις προσώπου.

Αλλά η τεχνολογία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με πιο κατασταλτικούς τρόπους.

Στην περιοχή της Xinjiang, το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει κάμερες για να παρακολουθεί μέλη του πληθυσμού των Ουιγούρων με μουσουλμάνους στην πλειοψηφία τους. Και όταν ξέσπασαν άνευ προηγουμένου πανεθνικές διαδηλώσεις στα τέλη του 2022 ενάντια στις αυστηρές πολιτικές της κυβέρνησης για τον Covid, η αστυνομία χρησιμοποίησε αναγνώριση προσώπου μαζί με άλλα εξελιγμένα εργαλεία παρακολούθησης για να εντοπίσει τους διαδηλωτές, διαπίστωσαν οι New York Times.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ υποστήριξε ότι οι κάμερες βοηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος, δείχνοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα νωρίτερα φέτος με 15 κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε μια περιοχή.

Ήδη, αυτές οι κάμερες έχουν παράσχει στοιχεία και ενδείξεις για τουλάχιστον έξι εγκλήματα, είπε ο Τανγκ στο Sing Tao Daily – και η αστυνομία θα δώσει προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή υψηλού εγκλήματος για τις υπόλοιπες κάμερες.

Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σημειώθηκαν 3% περισσότερα εγκλήματα από την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε ο Sing Tao.

Η αστυνομία του Χονγκ Κόνγκ είπε στο CNNi, ότι οι νέες κάμερες θα παρακολουθούν μόνο δημόσιους χώρους και θα διαγράφουν βίντεο μετά από 31 ημέρες. Θα ακολουθήσουν τους υπάρχοντες νόμους περί απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, καθώς και «περιεκτικές και ισχυρές εσωτερικές οδηγίες», είπε η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίσει τι συνεπάγονται αυτές οι οδηγίες.

Όταν εξετάζουμε κάμερες εξοπλισμένες με AI, «η αστυνομία θα συμμορφωθεί οπωσδήποτε με τους σχετικούς νόμους», προσθέτει στην δήλωσή της.

Ο Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προειδοποίησε ότι οι νέες κάμερες θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν για πολιτική καταστολή» εάν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον «δρακόντειο» νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Εκτός και αν οι αρχές διαβεβαιώσουν το κοινό ότι οι κάμερες δεν θα χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, «αυτό είναι πιθανό να είναι ένα περαιτέρω βήμα για να γίνει η επιβολή του νόμου στο Χονγκ Κονγκ πιο κοντά στο πώς γίνεται στην ηπειρωτική Κίνα», είπε.

Με πληροφορίες από: Hong Kong plans to install thousands of surveillance cameras. Critics say it’s more proof the city is moving closer to China