ΦΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΟΣΜΟΣ

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ: Ετοιμο για την επίθεση στο Ιράν - Εκρήξεις και στη Βηρυτό

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ: Ετοιμο για την επίθεση στο Ιράν - Εκρήξεις και στη Βηρυτό

Φλόγες και καπνοί από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό AP Photo/Hussein Malla

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν την οποία προανήγγειλε σε διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Και ενώ η επίθεση αυτή μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, ήδη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις στη νότια Βηρυτό από όπου ακούγονται εκρήξεις, αλλά και στη βόρεια και κεντρική Γάζα. 

Τουλάχιστον πέντε πλήγματα στη Βηρυτό, ήρθαν μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για άμεση εκκένωση ορισμένων περιοχών.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμό, και στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας του φόβου για νέα χτυπήματα ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμα προς τους ισραηλινούς πολίτες προανήγγειλε την αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ προς την Χεζμπολάχ για το μπαράζ ρουκετών που εξαπέλυσε την περασμένη Τρίτη.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί» διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πέτυχε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ και άλλαξε την πορεία του πολέμου ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα.

«Καταστρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της σειράς πυραύλων και ρουκετών που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ με τα χρόνια», είπε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου και την ισορροπία του πολέμου».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ακόμη ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η χώρα του πολεμά τώρα σε επτά μέτωπα.

«Σήμερα, το Ισραήλ αμύνεται σε επτά μέτωπα ενάντια στους εχθρούς του πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο βορρά, η Χαμάς στη Γάζα, οι Χούτι στην Υεμένη, οι «τρομοκράτες» στη Δυτική Όχθη και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Ισραηλινός στρατός: Εκκενώστε αμέσως τα νότια προάστια της Βηρυτού

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το Ισραήλ εμφανίστηκε έτοιμο να εξαπολύσει νέα πλήγματα στη νότια Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για νότιο προάστιο της Βηρυτού, λέγοντας ότι εκεί βρίσκονται «εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα κτήρια στο Burj el Brajneh θα αποτελέσουν στόχο και κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 500 μέτρων από αυτά να μετακινηθούν επειγόντως.

Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, χτυπήθηκε ήδη από ισραηλινούς πυραύλους σήμερα και έχει αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν.

Χέρτζογκ: Το Ιράν παραμένει μόνιμη απειλή για τη χώρα

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα «δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως».

«Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως... γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία», τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν και οι «πληρεξούσιοί» του συνιστούν «μόνιμη απειλή» για τη χώρα του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Σε μήνυμα προς τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο Χέρτσογκ κατήγγειλε «τη μόνιμη απειλή που αποτελεί για το (ισραηλινό) κράτος το Ιράν και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του, που έχουν τυφλωθεί από το μίσος και είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν το μοναδικό μας εβραϊκό έθνος-κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενήργησε έτσι σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό, και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια. Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζει απάντηση» στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, κατά την οποία οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Την επόμενη κίνησή του «ζυγίζει» το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει στο Ιράν την πυραυλική επίθεση την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε επίσης ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χάγκαρι το Σάββατο.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση θα είναι με τον τρόπο, την τοποθεσία και το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο Χάγκαρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δύο αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν στην επίθεση της Χεζμπολάχ την περασμένη Τρίτη, παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Την απάντησή του στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που δέχθηκε από την Χεζμπολάχ προετοιμάζει ο ισραηλινός στρατός όπως δήλωσε νωρίτερα και Ισραηλινός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακλουθεί με κομένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, απευχόμενη μια επιθετική κίνηση που θα οδηγούσε σε γενικότερη ανάφλεξη.

Την ίδια στιγμή, έτοιμο να δώσει απάντηση στα πιθανά ισραηλινά αντίποινα, δηλώνει το Ιράν.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος πάντως, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση ή το χρόνο της απάντησης, ωστόσο οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα «έχει συνέπειες».

Συστάσεις για το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ, είχε απευθύνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που ανέφερε ότι ο ίδιος θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί για πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ιράν: «Ισχυρή η απάντησή μας»

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θέλησή μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μιλώντας από την Τεχεράνη, επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία.

Ο Αμπάς Αραγτσί ανέφερε πως πιθανότατα η επίθεση – απάντηση του Ισραήλ ίσως να είναι και θέμα ωρών.

«Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα - το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως η λιβανική Χεζμπολά και η παλαιστινιακή Χαμάς, θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ, εντείνοντας τις ανησυχίες πως επίκειται ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή, δυο ημέρες προτού συμπληρωθεί η επέτειος της εφόδου άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.