ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή του σπάνιου κηρύγματος από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Εν αναμονή του σπάνιου κηρύγματος από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

(Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πρόκειται να κάνει την προσευχή της Παρασκευής και να εκφωνήσει ένα δημόσιο κήρυγμα που θα μπορούσε να ρίξει φως στα σχέδια της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την μαζική πυραυλική επίθεση στο εχθρικό Ισραήλ.

Το σπάνιο κήρυγμα της Παρασκευής του Χαμενεΐ - το πρώτο σχεδόν σε πέντε χρόνια - έρχεται τρεις ημέρες πριν από την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, που προκλήθηκε από την επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, στις 7 Οκτωβρίου, μεταδίδει το Times of Israel.

Ο ανώτατος ηγέτης, ο οποίος κατέχει την ανώτατη εξουσία στο Ιράν, θα οδηγήσει τους μουσουλμάνους στην προσευχή στο τζαμί Ιμάμ Χομεϊνί Μεγάλη Μοσάλα στο κέντρο της Τεχεράνης, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του.

Την προσευχής θα ακολουθήσει «εορταστική τελετή» στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα για τον Χασάν Νασράλα, τον δολοφονημένο ηγέτη του λιβανέζικου τρομοκρατικού κινήματος Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, που απαντούν στον Χαμενεΐ, είπαν ότι τα μπαράζ περίπου 200 πυραύλων την Τρίτη ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ μαζί με τον διοικητή των Φρουρών Αμπάς Νιλφορουσάν σε ένα χτύπημα στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Ο Χαμενεΐ έκανε την τελευταία προσευχή της Παρασκευής τον Ιανουάριο του 2020, αφού το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους σε βάση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ως απάντηση σε ένα χτύπημα που σκότωσε τον αξιοσέβαστο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί.