ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν - Σε ανοικτή επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν

Αντίστροφη μέτρηση για το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν - Σε ανοικτή επικοινωνία Νετανιάχου - Μπάιντεν
AP Photo/Tsafrir Abayov

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για την απάντηση του Ισραήλ σε βάρος του Ιράν για την επίθεση του με βαλλιστικούς πυραύλους με την κυβέρνηση Νετανιάχου να είναι σε ανοικτή επικοινωνία με την αμερικανική ηγεσία. Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν αποκλείει χτύπημα κατά ιρανικών πετρελαϊκών στόχων, την ώρα που η Τεχεράνη απειλεί ανοικτά τις ΗΠΑ και τις χώρες που τυχόν θα μετάσχουν σε αυτό ότι θα είναι νόμιμος στόχος.      

Οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις και συνεχείς με το Κανάλι 12 να αναφέρει επικαλούμενο υπουργούς ότι το Ισραήλ «θα απαιτήσει βαρύ τίμημα από το καθεστώς των Αγιατολάχ», την ώρα που ο στρατός συνεχίζει να δίνει μάχες σώμα με σώμα με τους μαχητές της Χεζμπολάχ και το λιβανικό στρατό και να βομβαρδίζει τη Βηρυτό.

Οι μη κατονομαζόμενες υπουργικές πηγές τονίζουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν θα αφήσει την επίθεση της Τρίτης (1/10) να περάσει χωρίς «σημαντική» ισραηλινή απάντηση και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι εξετάζονται «πολλές επιλογές».

Παράλληλα το Ισραήλ επιδιώκει επίσης να ασκήσει έντονη διπλωματική πίεση στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα για την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν, αναφέρει το Κανάλι 12, διευκρινίζοντας ότι το Ισραήλ βλέπει όχι μόνο μια στρατιωτική ευκαιρία να πλήξει σκληρά το Ιράν, αλλά και μια ευκαιρία να σκληρύνει την παγκόσμια στάση και να δει την επιβολή κυρώσεων που η Δύση αρνείται να επιβάλει εδώ και καιρό.

Πλήγμα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις «βλέπει» ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή ώστε η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί απότομα.

Απειλεί ανοικτά το Ιράν

Βασικό αποδέκτη την Ουάσιγκτον είχαν τα πυρά που εξαπέλυσε το Ιράν, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα θα οδηγήσει σε επιθέσεις κατά των ισραηλινών υποδομών και οποιαδήποτε χώρα που θα βοηθήσει μια τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί ιρανικός στόχος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Ιράν και ήρθε μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν ανέφερε:

«Σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί ομοίως συνεργός και νόμιμος στόχος. Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από τη διαμάχη».

«Το Ιράν τόνισε επίσης ότι δεν θα στέλνονται μηνύματα στους «επιτιθέμενους» παρά μόνο μέσω των Ελβετών διπλωματών, της χώρας που έχει οριστεί να μεταφέρει τα ιρανικά μηνύματα στις ΗΠΑ». προστίθεται.

Οι επιλογές του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν

Το Ισραήλ έχει πολλές επιλογές εάν οι ηγέτες του θέλουν να εξαπολύσουν αντίποινα κατά του Ιράν. Οι δυνατότητες, όπως αναφέρει ο Guardian θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλήγματα κατά στρατιωτικών, οικονομικών ή ακόμη και πυρηνικών στόχων, αν και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την τελευταία επιλογή.

Το Ιράν διαθέτει σχετικά αδύναμη αεράμυνα και αναμένεται ότι θα δυσκολευτεί να αποτρέψει Ισραηλινούς πυραύλους ή βομβαρδισμό της πολεμικής αεροπορίας, όπως αποκαλύφθηκε στις 19 Απριλίου. Τότε, το Ισραήλ, απαντώντας στο προηγούμενο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, κατέστρεψε μέρος του καλύτερου συστήματος αεράμυνας του Ιράν, ένα ρωσικό S-300, στη στρατιωτικο-βιομηχανική πόλη Ισφαχάν.

«Εάν η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι εκτός συζήτησης, οι δύο μεγάλες επιλογές για το Ισραήλ είναι εάν θέλει να επιτεθεί σε στρατιωτικούς ή οικονομικούς στόχους», δήλωσε ο Φαμπιάν Χινζ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Στρατιωτικοί στόχοι

Η πιο άμεση απάντηση για το Ισραήλ θα ήταν να προσπαθήσει να πλήξει το σύμπλεγμα βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, οι οποίες βρίσκονται, σύμφωνα με τον Χινζ, υπόγεια και σε ορισμένες περιπτώσεις «βαθιά κάτω από βουνά».

Εναλλακτικά θα μπορούσαν μπουν στο στόχαστρο οι ιρανικές βάσεις αεράμυνας - αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη κλίμακα - οι οποίες καλύπτουν την Τεχεράνη, το Ισφαχάν και λιμάνια στον Περσικό κόλπο. Μια πιο σύνθετη επίθεση θα μπορούσε να στοχεύσει τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή, όπως μια πιο ανοιχτή επανάληψη της επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εργοστάσιο όπλων στο Ισφαχάν τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, όλες αυτές οι επιθέσεις ενέχουν την πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού και ενέχουν τον κίνδυνο απρόβλεπτων απωλειών.

Τερματικοί σταθμοί πετρελαίου, διυλιστήρια και οικονομικές υποδομές

Μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν έχει προβληθεί ως πιθανή απάντηση στην επίθεση. Ο πιο συχνά αναφερόμενος στόχος είναι ο τερματικός σταθμός πετρελαίου Κχάργκ, ο οποίος διαχειρίζεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την Κίνα. Άλλες βασικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το διυλιστήριο του Αμπαντάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το οποίο διαχειρίζεται σημαντικό ποσοστό των εγχώριων αναγκών του Ιράν σε πετρέλαιο.

«Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν είναι αρκετά εκτεθειμένη», δήλωσε ο Χινζ, προσθέτοντας ότι η επίθεση σε οικονομικούς στόχους θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

«Η οικονομία του Ιράν αγωνίζεται και το καθεστώς θέλει πάντα ανακούφιση από τις κυρώσεις», είπε, σημειώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά των Χούθι στην Υεμένη στα τέλη του περασμένου μήνα επικεντρώθηκαν στα καύσιμα, την ενέργεια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Ρας Ισά και τη Χοντέιντα.

Ένα ερώτημα είναι αν μια οικονομική επίθεση ως άμεση απάντηση στην επίθεση του Ιράν την Τρίτη είναι ανάλογη. Το Ιράν δήλωσε ότι είχε επιλέξει στρατιωτικούς στόχους και οι πύραυλοί του στόχευσαν ισραηλινές αεροπορικές βάσεις.

Στοχευμένες δολοφονίες και άλλες μυστικές μέθοδοι

Το Ισραήλ θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, επεκτείνοντας περαιτέρω το πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών στο Ιράν. Έχει ήδη δείξει ότι είναι σε θέση να πραγματοποιεί δολοφονίες στην Τεχεράνη, έχοντας σκοτώσει τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στα τέλη Ιουλίου.

Αρκετοί κορυφαίοι Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Μοχσέν Φακριζαντέχ, ο οποίος λέγεται ότι δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο. Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας χαμηλών τόνων απάντησης σε μια απροκάλυπτη πυραυλική επίθεση, με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι το Ιράν θα «πληρώσει γι' αυτό».

Πυρηνικοί στόχοι

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα ήταν αδύνατο για το Ισραήλ να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα στο δίκτυο πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν χωρίς άμεση στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Οι βασικοί χώροι όπου το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο με καθαρότητα 60%, το Νατάνζ και το Φορντόου, βρίσκονται και οι δύο υπόγεια, κάτω από μερικές δεκάδες μέτρα βράχου και σκυροδέματος.

Αυτό γιατί το μόνο συμβατικό όπλο που θα μπορούσε εύλογα να το επιτύχει αυτό είναι το αμερικανικό GBU-57A/B.

Σε μία τέτοια περίπτωση ορατός είναι ο κίνδυνος, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Τεχεράνη να θεωρήσει την πραγματική οπλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος ως τη μόνη επιλογή που έχει απομείνει και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ιρανικού καθεστώτος», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Οι επιδιώξεις του Ισραήλ στο Λίβανο

Φως στις επιδιώξεις του Ισραήλ στο Λίβανο έριξε με δηλώσεις του ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ. Ο Χέρζι Χαλεβί δήλωσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ οραματίζεται έναν μακρύ πόλεμο φθοράς στον Λίβανο.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να τοποθετηθεί σε αυτά τα μέρη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η ισραηλινή παρουσία στο Λίβανο δεν έρχεται χωρίς ακριβό τίμημα, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους τις πρώτες τρεις μέρες των μαχών 18 στρατιώτες.