ΚΟΣΜΟΣ

Διαρκές ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο – Μπάιντεν: Μπορούμε να αποφύγουμε ολοκληρωτικό πόλεμο

Καπνός υψώνεται στον ουρανό της Βηρυτού έπειτα από ισραηλινό πλήγμα

(AP Photo/Hussein Malla)

Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς εναέριους βομβαρδισμούς και τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν στόχο τον Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικό διάδοχο του εκλιπόντος αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNNi, ωστόσο δεν είναι σαφές αν σκοτώθηκε.

Την ίδια ώρα, η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι πρόκειται να γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι έπληξε το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε 11 διαδοχικά πλήγματα στο προπύργιο της οργάνωσης στη νότια Βηρυτό, το προάστιο Dahiyeh, αργά την Πέμπτη, σε μία από τις πιο βίαιες επιδρομές από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε την εκστρατεία βομβαρδισμού του την περασμένη εβδομάδα.

Ένας ειδικός στον αεροπορικό πόλεμο δήλωσε στο CNNi ότι η εναέρια εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο διεξάγεται σε ένταση συγκρίσιμη μόνο με τις πρώτες εβδομάδες του βομβαρδισμού του στη Γάζα πέρυσι.

Σε ολόκληρο τον Λίβανο, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 151 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα την Πέμπτη, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι απέκρουσε μια προσπάθεια των ισραηλινών δυνάμεων να προχωρήσουν στα σύνορα του Λιβάνου εκτοξεύοντας πυροβολικό εναντίον στρατιωτών που προελαύνουν.

Το Ισραήλ εξέδωσε εντολές εκκένωσης για περισσότερα χωριά στο νότιο Λίβανο, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής του. Ο αριθμός των χωριών για τα οποία έχουν εκδοθεί ειδοποιήσεις εκκένωσης, ανέρχεται πλέον σε 76 συνολικά. Τα χωριά βρίσκονται σε περιοχές που τώρα εκτείνονται βαθύτερα στον Λίβανο, φτάνοντας έως και 45 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάχ. Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί είπε πως οι δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο.

Μπάιντεν: Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ολοκληρωτικός πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου πόσο σίγουρος ήταν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, φέρεται να απάντησε:

«Πόσο σίγουροι είστε ότι δεν θα βρέξει; Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Νομίζω ότι μπορούμε να το αποφύγουμε. Αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ερωτηθείς εάν θα έστελνε αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν το Ισραήλ, ο πρόεδρος είπε: «Έχουμε ήδη βοηθήσει το Ισραήλ. Θα προστατεύσουμε το Ισραήλ».

Ερωτηθείς γιατί δεν είχε μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τις τελευταίες ημέρες αφού είπε ότι θα το έκανε την Κυριακή, απάντησε: «Διότι δεν υπάρχει καμία ενέργεια αυτή τη στιγμή».

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί ότι μια ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα ανέβαζε τις τιμές του πετρελαίου, είπε: «Αν χτυπήσει τυφώνας, οι τιμές θα ανέβουν. Δεν ξέρω, ποιος ξέρει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης