ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση από την Κίνα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Έκκληση από την Κίνα για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινά τανκς

AP Photo/Baz Ratner

Η Κίνα κάλεσε σήμερα (2/10) τις παγκόσμιες δυνάμεις να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις μεγάλες δυνάμεις που ασκούν επιρροή, να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κίνα είναι πολύ ανήσυχη για την αναταραχή στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κίνα δήλωσε πως «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου, και αντιτίθεται στην εντατικοποίηση των συγκρούσεων».

Αποκλιμάκωση ζητούν Αραβία και Αίγυπτος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Σαουδάραβας υπουργός Οικονομίας Φαϊσάλ αλ Ιμπραχίμ εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση και διάλογο.

Στην Αίγυπτο, το υπουργικό συμβούλιο καταδίκασε την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο και απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθεί μια νέα κατάσταση επί του εδάφους που παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου.

Νέες απειλές από το Ισραήλ

Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα «πληρώσει» το τίμημα για τους πυραύλους που εκτόξευσε προς το έδαφός του και απείλησε σήμερα με μία ακόμη πιο ισχυρή επίθεση αν η χώρα τεθεί εκ νέου στο στόχαστρο.

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες, Τρίτη (1/10), τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους, μεταξύ των οποίων υπερηχητικοί πύραυλοι σύμφωνα με την Τεχεράνη, ωθώντας τους Ισραηλινούς αμάχους στα καταφύγια.

Το Ισραήλ, που εκτίμησε τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν σε 180, βομβάρδισε προπύργια της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εξαπολύοντας ισχυρά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς σήμερα.

Από τον περασμένο μήνα το Ισραήλ έστρεψε την προσοχή του από τον πόλεμο στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη διασφάλιση της προστασίας των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, όπου ο στρατός του πολεμά τη Χεχμπολάχ.