ΚΟΣΜΟΣ

Πόση ζημιά προκάλεσε η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ιρανικός πύραυλος αναχαιτίζεται από την αεράμυνα του Ισραήλ

(AP Photo/Ariel Schalit)

Πολύ λίγες και ασαφείς είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το πόση ζημιά προκάλεσε η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Στην επίθεσή του την Τρίτη 01/10, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Μερικοί από τους πύραυλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν ήταν υπερηχητικά βλήματα Fattah, με μέγιστη ταχύτητα που υπολογίζεται πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το 90% των πυραύλων της έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους. Ωστόσο, το Ισραήλ λέει ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του, με τη δήλωση αυτή να υποστηρίζεται από σχόλια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που έπαιξαν ρόλο στην άμυνα του Ισραήλ.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ, αλλά ένας άνδρας σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι Αρχές εκεί. Εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν πύραυλους που έπεσαν στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι υπήρξε «μικρός αριθμός» χτυπημάτων. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο ενός σχολείου στην κεντρική πόλη Γκαντέρα που υπέστη σοβαρές ζημιές από ιρανικό πύραυλο.

Υπάρχουν επίσης πολλές εικόνες κρατήρων στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του ανταποκριτή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του PBS, Nick Schifrin, ο οποίος βρισκόταν κοντά στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, και απεικονίζει έναν μεγάλο κρατήρα.

Τα ωστικά κύματα που προκλήθηκαν από την πυραυλική επίθεση του Ιράν προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στο κεντρικό Ισραήλ, δήλωσαν οι αρχές της χώρας την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι στην πόλη Χοντ Χασαρόν παρείχαν βοήθεια σε περίπου 100 νοικοκυριά που επλήγησαν, είπε ο δήμος, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αναφέρει το CNNi.

Αντίποινα υπόσχεται το Ισραήλ

Από την πλευρά του το Ισραήλ υπόσχεται ότι θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν εντός των ημερών, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Axios, Μπαράκ Ραβίντ, ο οποίος επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ραβίντ, το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν και άλλων στρατηγικών τοποθεσιών. Επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας να λένε ότι η απάντηση θα είναι πολύ πιο σημαντική από το περιορισμένο χτύπημα κατά του Ιράν που ακολούθησε την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης