ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία για την ισραηλινή απάντηση στο ιρανικό χτύπημα - Οι εκατέρωθεν απειλές και η στάση των ΗΠΑ

Αγωνία για την ισραηλινή απάντηση στο ιρανικό χτύπημα - Οι εκατέρωθεν απειλές και η στάση των ΗΠΑ

Εκτόξευση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου με στόχο το Ισραήλ

FARS

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά και την «δέσμευση» του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ιράν «θα πληρώσει» για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης.  

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους -για πρώτη φορά-και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους».

Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ωστόσο, ο IDF εξέδωσε ανακοίνωση για λήξη του συναγερμού, καθώς τόσο το «Iron Dome», όσο και οι αμερικανικές δυνάμεις που έσπευσαν για βοήθεια, αναχαίτισαν το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης. Οι Ισραηλινοί πολίτες που είχαν σπεύσει στα καταφύγια, εν τέλει επέστρεψαν με ασφάλεια στην... καθημερινότητα, όμως, οι δηλώσεις που ακολούθησαν, αποτελούν προάγγελο δραματικών εξελίξεων.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.

Ισραήλ: «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες»

«Η αεροπορία του Ισραήλ θα συνεχίσει να σφυροκοπά όλη τη Μέση Ανατολή με ισχυρά πλήγματα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», μετέδιδαν μέχρι αργά τα τοπικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε ότι θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο». «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι. Παράλληλα, τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς.

Εξάλλου, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο».

Ιράν: «Μην μπείτε σε σύγκρουση μαζί μας»

Από την άλλη, το Ιράν στην πρώτη ανακοίνωση μετά την πυραυλική επίθεση, προειδοποίησε πως εάν το Ισραήλ μπει στη διαδικασία να απαντήσει με χτύπημα στην Τεχεράνη, τότε θα ακολουθήσει και νέα «πιο συντριπτική και πιο καταστροφική επίθεση κατά του Τελ Αβίβ», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε πως δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ και ήταν μία ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.

Επιπλέον, κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν γιατί αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.

«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.

Ας γνωρίζει ο Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμος, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι της δύναμής μας. Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν», ανέφερε.

«Πρεμιέρα» των ιρανικών βαλλιστικών υπερηχητικών πυραύλων

Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε «Φάταχ», τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου.

Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν την εποχή πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.