ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για τις νέες επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό

(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι ιδιαίτερα τεταμένη, οι ηγέτες της Δύσης καταδικάζουν την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης 01/10.

Την έντονη καταδίκη της για τη χθεσινή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και κλιμακώνουν τις εντάσεις σε μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση.

«Προτρέπω όλα τα μέρη να προστατεύσουν τη ζωή αθώων πολιτών», αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ζητά κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καταλήγει.

Στρατιωτικά μέσα κινητοποίησε η Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις νέες επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ» και η Γαλλία «κινητοποίησε» χθες Τρίτη «στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής», ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες του στο Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απαίτησε ταυτόχρονα «η Χεζμπολάχ να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειές της εναντίον του Ισραήλ και του πληθυσμού του» και παρότρυνε τις ισραηλινές αρχές να «τερματίσουν το ταχύτερο» τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» τους.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα «οργανώσει προσεχώς (διεθνή) διάσκεψη για την υποστήριξη του λιβανέζικου λαού και των θεσμών του», ανέφερε ακόμη η γαλλική προεδρία, συμπληρώνοντας ότι ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό «θα μεταβεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή».

Η Γερμανία προειδοποιεί το Ιράν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε «κατηγορηματικά» από την πλευρά της, την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ αυτές τις ώρες δέχεται επίθεση με πυραύλους από το Ιράν. Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εν εξελίξει επίθεση. Προειδοποιήσαμε έντονα το Ιράν για αυτήν την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή ακόμη πιο πέρα στην άβυσσο», ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ μέσω X.

Ιαπωνία: Απαραδεκτη η επίθεση του Ιράν

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Η επίθεση του Ιράν είναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε σθεναρά. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να συνεργαστούμε» με τις ΗΠΑ «προκειμένου να αποφευχθεί» το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «να εκτραχυνθεί», να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος», είπε ο κ. Ισίμπα στον ιαπωνικό Τύπο μετά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) και ταυτόχρονα το αξίωμα του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης