ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσπάθεια για «πολιτισμένο» κλίμα στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων - Οι διαφωνίες και τα «καρφιά»

Το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων για τις αμερικανικές εκλογές 2024

(AP Photo/Matt Rourke)

Καθώς η κούρσα των αμερικανικών εκλογών οδεύει προς την τελική της ευθεία, το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων, Tιμ Γουόλζ για του Δημοκρατικούς και  Τζ. Ντι Βανς για τους Ρεπουμπλικανούς που διοργάνωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS, ολοκληρώθηκε σε ήρεμους τόνους και χωρίς ευτράπελα ή ακρότητες.

Οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι εξέθεσαν τα αντίστοιχα οράματά τους, εκπροσωπώντας την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ που διεκδικούν τη θέση στον Λευκό Οίκο. Το ντιμπέιτ, το οποίο ήταν σε πολιτισμένο τόνο, παρείχε τις… πάσες και στους δύο υποψηφίους για να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους ιδεολογίες στο αμερικανικό κοινό.

Αν και η συζήτηση ήταν έντονη σε ορισμένα σημεία, επικεντρώθηκε κυρίως σε πολιτικές και όχι σε προσωπικές επιθέσεις. Ο Βανς μίλησε με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια, ενώ ο Γουόλζ δυσκολεύτηκε σε ορισμένες στιγμές να βρει το ρυθμό του.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζ. Ντι Βάνς επέδειξε αυτοπεποίθηση, διατυπώνοντας με ακρίβεια τις απόψεις του για την εθνική ασφάλεια, την οικονομική μεταρρύθμιση και τον έλεγχο των συνόρων. Ο Βανς είχε καλή απόδοση, ανέδειξε την ικανότητά του να επικοινωνεί αποτελεσματικά, τοποθετώντας τον εαυτό του ως ισχυρό υπερασπιστή των συντηρητικών αξιών, ενώ παράλληλα κατέβαλε συνειδητή προσπάθεια να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η ρητορική του Βανς ευθυγραμμίστηκε στενά με το λαϊκιστικό όραμα του Τραμπ, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αμερικανική κυριαρχία και η προστασία της οικονομίας. Η αυτοπεποίθησή του, σε συνδυασμό με τη σαφή κατανόηση των προτεραιοτήτων του κόμματος που εκπροσωπεί, ενίσχυσε τον ρόλο του ως βασικού παίκτη στην εκστρατεία του Tραμπ.

Αναλυτές μάλιστα κάνουν λόγο για την ικανότητα και την πολιτική στρατηγική του Τζ. Ντι Βανς να προσαρμόζει τον τόνο και τη ρητορική του ανάλογα με το ακροατήριο, παρουσιάζοντας μια πιο εξευγενισμένη και μετριοπαθή στάση σε συζητήσεις όπως η συγκεκριμένη, ενώ στην πραγματικότητα επιδίδεται σε πιο εμπρηστικές και ακραίες δηλώσεις στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλζ δυσκολεύτηκε περισσότερο να βρει τα πατήματά του, ιδίως στα πρώτα στάδια της συζήτησης, ωστόσο είχε και δυνατές στιγμές. O κυβερνήτης της Μινεσότα υπερασπίστηκε με δυναμισμό τη δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν αντιπαρατέθηκε με τον Τζ. Ντι Βανς για την εκλογική νοθεία του 2020 και τον ρόλο του Tραμπ στην υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών.. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών επικεντρώθηκε στη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, στην κλιματική αλλαγή και σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι οι πυρήνες της εκστρατείας του Χάρις.

Ωστόσο, ο Γουόλζ φάνηκε να δυσκολεύεται περισσότερο από τον Βανς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το προοδευτικό πρόγραμμα της Χάρις χωρίς την ίδια δυναμική, κάνοντας την εμφάνισή του λιγότερο αποφασιστική από ό,τι αναμενόταν. Παρ' όλα αυτά, τα αμερικανικά μέσα τον χαρακτηρίζουν ως συνεπή που προσπάθησε να συσπειρώσει τη βάση των Δημοκρατικών παρουσιάζοντας την ηγεσία της Χάρις ως συνέχεια των προοδευτικών πολιτικών του Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ψυχραιμία και η σαφής άρθρωση του Βανς του έδωσαν προβάδισμα, ενώ ο Γουόλζ επικεντρώθηκε στη διατήρηση της δυναμικής της εκστρατείας της Χάρις και στην εμπειρία του ως κυβερνήτης, τόνισε τις πρακτικές του ικανότητες και το έργο του, ειδικά κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Όσον αφορά στην οικονομία και στον πληθωρισμό οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας. Ο Βανς υποστήριξε τη μείωση φόρων, τη χαλάρωση των ρυθμίσεων και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, ενώ ο Γουόλζ τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και υποστήριξη των εργαζομένων.

Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτέλεσε σημαντικό θέμα συζήτησης, με τον Βανς να υποστηρίζει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων και να δίνει έμφαση στην εθνική ασφάλεια. Από την άλλη, ο Γουόλζ προώθησε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση, ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα εξισορροπούν την ασφάλεια με την ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών.

Η συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο μέλλον των προγραμμάτων Medicaid και Medicare. Ο Γουόλζ υποστήριξε τη διεύρυνση της πρόσβασης σε προσιτή υγειονομική περίθαλψη, ενώ ο Βανς επέκρινε την κρατική παρέμβαση και τάχθηκε υπέρ μιας πιο ιδιωτικής και ελεύθερης αγοράς στον τομέα της υγείας.

Οι δύο υποψήφιοι διαφώνησαν έντονα στις πολιτικές για το κλίμα, με τον Γουόλζ να προωθεί πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας και περιβαλλοντικές προστασίες. Ο Βανς, αντιθέτως, εστίασε στην ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, θεωρώντας την απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική ο Βανς επανέλαβε τις πολιτικές του Τραμπ για ισχυρή στρατιωτική δύναμη και ασφάλεια στα σύνορα, ενώ ο Γουόλζ έδωσε έμφαση στη διπλωματία, στις συμμαχίες και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή.

Στο θέμα των αμβλώσεων ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ υποστήριξε ότι η άμβλωση είναι το θέμα «στο μυαλό όλων» και υπερασπίστηκε ένα νομοσχέδιο που υπέγραψε σε νόμο στη Μινεσότα που έκανε τις αμβλώσεις πιο προσιτές στην πολιτεία. Ανέφερε «φρικτά» ανέκδοτα που αφορούσαν βιασμό και ιατρικές επιπλοκές, όπου μια έκτρωση θα μπορούσε να είχε βάλει τους γιατρούς σε νομικά προβλήματα. «Αυτό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης το βράδυ της Τρίτης. «Αυτό αφορά την υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι θέλει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «να είναι υπέρ της οικογένειας με την πλήρη έννοια της λέξης». Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί Αμερικανοί «απλώς δεν εμπιστεύονται» τους Ρεπουμπλικάνους όσον αφορά το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Βανς τόνισε ότι «ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να κάνουμε ο Ντόναλντ Τραμπ και εγώ» είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το θέμα, το οποίο έχει κρίσιμη σημασία για τις εκστρατείες τους. «Θέλω να υποστηρίξουμε τις θεραπείες γονιμότητας. Θέλω να διευκολύνουμε τις μαμάδες να αντέξουν οικονομικά να κάνουν μωρά. Θέλω να διευκολύνω τις νέες οικογένειες να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι, ώστε να μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα μέρος για να μεγαλώσουν αυτή την οικογένεια», είπε ο Βανς.

Αυτό το ντιμπέιτ έχει σημαντική βαρύτητα, καθώς μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο μεγάλο τηλεοπτικό πολιτικό γεγονός πριν από την ημέρα των εκλογών. Με τον Τραμπ να απορρίπτει έως τώρα ένα δεύτερο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις, η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων παρείχε και στα δύο κόμματα μια σημαντική ευκαιρία να επηρεάσουν μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρους, αλλά θεωρείται απίθανο να προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στις γνώμες των Αμερικανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης