ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Στήθος με στήθος Χάρις και Τραμπ παρά το «χορό» εκατομμυρίων

Αμερικανικές εκλογές: Στήθος με στήθος Χάρις και Τραμπ παρά το «χορό» εκατομμυρίων
Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις σε προεκλογική ομιλία στο Λας Βέγκας (AP Photo/Carolyn Kaster)

Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις έχει εξασφαλίσει σημαντική οικονομική υπεροχή έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που της επιτρέπει να ξοδεύει μεγάλα ποσά για την προεκλογική της εκστρατεία.

Η καμπάνια της έχει ξοδέψει έως τώρα εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις και εκδηλώσεις.

Η εκστρατεία της Χάρις μαζί με τα ποσά που είχε ήδη συγκεντρώσει η εκστρατεία Μπάιντεν έφτασε συνολικά τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Αύγουστο του 2024, ενώ η εκστρατεία Τραμπ κατάφερε να μαζέψει 720 εκατομμύρια δολάρια.

Η Χάρις έως τώρα έχει ξοδέψει 346 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις, σχεδόν το τριπλάσιο ποσό από τα 147 εκατομμύρια του Τραμπ και έχει δεσμεύσει διαφημιστικό χώρο αξίας 647 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Αν και ο Τραμπ έχει ξοδέψει περίπου 16,8 εκατομμύρια δολάρια για τις συγκεντρώσεις του, η Χάρις έχει επιλέξει να ξοδεύει χρήματα σε πιο προσεγμένα γεγονότα και στη δημιουργία οπτικών εφέ για να εντυπωσιάζει τους υποστηρικτές της.

Εκλογές ΗΠΑ: Για ντιμπέιτ ετοιμάζονται οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι Γουόλζ και Βανς

Η καμπάνια της Χάρις εκμεταλλεύεται την οικονομική της δύναμη για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη παρουσία στα ΜΜΕ και πιο δυναμική προβολή, ειδικά σε τηλεοπτικά δίκτυα που προσελκύουν πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, τους οποίους θέλει να κερδίσει.

Πού έχουν οδηγήσει όμως αυτές οι δαπάνες 36 ημέρες πριν από τις εκλογές;

H Xάρις αν και προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις και βρίσκεται σε στατιστική ισοπαλία στις βασικές πολιτείες-κλειδιά, αντιμετωπίζει ακόμα αρκετές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times, το 31% των ψηφοφόρων επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την ίδια. Η Χάρις πρέπει να απαντήσει αρκετά «γιατί».

Γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος, γιατί είναι η κατάλληλη ηγέτης αυτή τη στιγμή για τις ΗΠΑ, διότι αυτό έχει σημασία για τους ψηφοφόρους και όχι να τους αναφέρει συνεχώς τους λόγους που δεν πρέπει να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσει να απαντήσει ο Τιμ Γουόλζ στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, το οποίο ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για τα δύο κόμματα να μιλήσουν για τις πολιτικές τους, καθώς έως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να συμμετάσχει σε δεύτερη τηλεμαχία με την Κάμαλα Χάρις.

Το μεταναστευτικό επανέρχεται στην ατζέντα των αμερικανικών εκλογών - Τι υπόσχεται η Κάμαλα Χάρις

Η Χάρις κερδίζει την υποστήριξη των ηλικιωμένων

Η Χάρις φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ δεν είναι δημοφιλής στους νεότερους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές δεν υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως το 2020.

Σε δημοσκόπηση του CNN/SSRS, η Χάρις προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με 50% έναντι 46% στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Αυτή η αλλαγή είναι σημαντική, καθώς παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικάνοι απολάμβαναν την υποστήριξη των ηλικιωμένων ψηφοφόρων.

Θυμίζουμε ότι το 2020 ο Τραμπ, είχε κερδίσει την πλειοψηφία των ηλικιωμένων το 2020 με διαφορά 4 μονάδων από τον Τζο Μπάιντεν.

Η αλλαγή αυτή είναι εντυπωσιακή γιατί σημειώθηκε μέσα σε λίγους μήνες, ενώ η Χάρις δεν είχε τόση στήριξη από αυτή την ηλικιακή ομάδα στην αρχή του 2024.

Η υποστήριξη από τους ηλικιωμένους είναι πολύτιμη, καθώς αυτοί αποτελούν το 29% του εκλογικού σώματος, ενώ μόλις το 13% είναι κάτω των 30 ετών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η στήριξη από τους ηλικιωμένους μπορεί να της δώσει το πλεονέκτημα που χρειάζεται, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι πιο πιθανό να πάνε να ψηφίσουν.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι δύο πλευρές προσελκύουν διαφορετικές δημογραφικές ομάδες ψηφοφόρων σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Ο Τραμπ παραδείγματος χάριν, τα πηγαίνει καλά με τους μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους, στους οποίους η Χάρις είναι αδύναμη. Από την άλλη πλευρά η Χάρις, έχει καλύτερα ποσοστά στους λευκούς ψηφοφόρους, που δεν αναμενόταν.

Πάντως, για να νικήσει τον Τραμπ, η Χάρις πρέπει να δώσει στον αμερικανικό λαό έναν λόγο να την ψηφίσει, όχι μόνο έναν λόγο να απορρίψουν τον Τραμπ.