ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ - Σειρήνες σχεδόν σε όλη τη χώρα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς αργά το απόγευμα της Τρίτης (1/10), ο IDF ανακοίνωσε αυτό που είχαν προαναγγείλει οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή το Ιράν ετοίμαζε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσαν οι IDF, πριν από λίγο εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σειρήνες ηχούν σε όλη τη χώρα. «Σας ζητείται να είστε σε εγρήγορση και να ενεργείτε ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Συγκεκριμένα, το Ιράν φέρεται να εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους προς το Ισραήλ και αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα με ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

Χτυπούν στο Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά

Για την επικείμενη επίθεση είχε προειδοποιήσει ο Λευκός Οίκος λίγο νωρίτερα. Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πριν από λίγες ώρες. Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές από αμερικανικά ΜΜΕ, το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στόχους εντός 12 λεπτών και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους Κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό δήλωσε δημοσιογράφος του Axios την Τρίτη στο «X», επικαλούμενος δυτική πηγή.

Παράλληλα, σε ανάλυσή του με γραφικά το ισραηλινό μέσο N12 εξηγεί τον πιθανό χρόνο που θα χρειαστεί η επίθεση ανάλογα με τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει το ιράν για να φτάσει στο Ισραήλ.

IDF: Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες για έναν επιθετικό όσο και για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης