ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου: Το Ιράν προετοιμάζει χτύπημα με βαλλιστικό πύραυλο στο Ισραήλ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου: Το Ιράν προετοιμάζει χτύπημα με βαλλιστικό πύραυλο στο Ισραήλ
Associated Press

Όλο και πιο απρόβλεπτες γίνονται οι εξελίξεις στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, καθώς ενώ ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στόχους του εντός του Λιβάνου, Αμερικανός αξιωματούχος, αποκάλυψε την πληροφορία ότι το Ιράν προετοιμάζεται να επιτεθεί «επικείμενα» στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν».

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές από αμερικανικά ΜΜΕ, το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στόχους εντός 12 λεπτών και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους Κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αυτό δήλωσε δημοσιογράφος του Axios την Τρίτη στο «X», επικαλούμενος δυτική πηγή.

Παράλληλα, σε ανάλυσή του με γραφικά το ισραηλινό μέσο N12 εξηγεί τον πιθανό χρόνο που θα χρειαστεί η επίθεση ανάλογα με τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει το ιράν για να φτάσει στο Ισραήλ.

viber_image_2024-10-01_18-47-31-242.jpg

Εκκένωση 30 πόλεων ζήτησε το Ισραήλ

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου με στόχο την εξουδετέρωση θυλάκων της Χεζμπολάχ και καταστροφή εγκαταστάσεων της σιιτικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον IDF η χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο βρίσκεται σε εξέλιξη με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι διεξάγει τοπικές και στοχευμένες επιδρομές στις παραμεθόριες περιοχές.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους σε περισσότερες από 30 πόλεις του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή, λέγοντας ότι «οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν».

Στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος των IDF, ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιχείρησης, η οποία όπως είπε έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι θα συνεχιστεί έως ότου οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ακόμα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο τη Βηρυτό οι άλλες περιοχές στον νότιο Λίβανο. «Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Χ, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράι είχε αναφέρει ονομαστικά 30 χωριά, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα και κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σημειώνοντας πως «απαγορεύεται να πάτε νότια. Οποιαδήποτε κατεύθυνση νότια μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο».

Οι IDF έκαναν γνωστό ακόμα ότι καλούν τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στο βόρειο μέτωπο.

Το σχέδιο τς Χεζπολάχ «Κατακτήστε τη Γαλιλαία»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 μαχητές της Ραντουάν και άλλοι 500 μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ -που εκπαιδεύτηκαν από τη Ραντουάν – περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

O Χαγκάρι δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει μια επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, με βάση την τοποθέτηση όπλων και χάρτες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Χάγκαρι, η Χεζμπολάχ μετά τις 7 Οκτωβρίου, έχει εκτοξεύσει πάνω από 9.500 ρουκέτες σε ισραηλινά σπίτια, οικογένειες και κοινότητες, αναγκάζοντας 60.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

idf3

Εδώ και χρόνια, η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει στο βόρειο Ισραήλ αυτό που η Χαμάς έκανε στο νότο: να εισβάλει στο Ισραήλ, να διεισδύσει σε κατοικημένες περιοχές και να σφαγιάσει αθώους πολίτες».
Τι βρήκαν οι Ισραηλινοί στις επιδρομές τους

«Προηγμένος οπλισμός ιρανικής προέλευσης»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή, πραγματοποιώντας επιτυχείς επιχειρήσεις κατά ιρανικών υποδομών.

idf1

Σε ανάρτηση στο Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης».

idf2

Σύμφωνα με τη δήλωση, «τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα».

Πύραυλοι της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε πυραύλους προς την ισραηλινή αεροπορική βάση Σντε Ντοβ κοντά στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη επίθεση που εξαπολύει μέσα σε λίγες ώρες η λιβανέζικη οργάνωση με στόχο αυτήν την ισραηλινή περιοχή.

Η σιιτική οργάνωση τόνισε πως «εκτόξευσε πυραύλους τύπου Fadi 4 στην αεροπορική βάση Σντε Ντοβ», ως απάντηση στις «επιθέσεις εναντίον αμάχων και στις σφαγές που διέπραξε ο εχθρός».

Mάλιστα, τόνισε ότι αυτές οι δύο επιθέσεις ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή στη Βηρυτό.

Σειρήνες ήχησαν σήμερα το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν από την πλευρά τους ότι πολυάριθμοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ.

Σειρήνες ήχησαν σήμερα το πρωί στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει ότι εκτοξεύτηκαν βλήματα από τον Λίβανο.