«ΠΡΟΒΑ» ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτα μαζικά πυρά από ισραηλινά τανκς στα σύνορα - Εγκαταλείπει τις θέσεις του ο λιβανέζικος στρατός

Πρώτα μαζικά πυρά από ισραηλινά τανκς στα σύνορα - Εγκαταλείπει τις θέσεις του ο λιβανέζικος στρατός

Ισραηλινά τανκς βομβαρδίζουν στα σύνορα με τον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας (30/9) 

AP Photo/Baz Ratner

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και αναμενόταν να ανάψει και τυπικά το «πράσινο φως» για την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, ωστόσο, στην πραγματικότητα η κινητικότητα στα σύνορα έδειχνε από νωρίς ότι τα στρατεύματα είχαν ήδη ξεκινήσει να «χτυπούν» σε διάφορα σημεία εκτός από μια «κλειστή» στρατιωτική ζώνη στις περιοχές Μέτουλα, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Τζιλαντί, αναγκάζοντας τις δυνάμεις του Λιβάνου να οπισθοχωρήσουν.

Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι έπεσαν τα πρώτα μαζικά πυρά από ισραηλινά τανκς κατά θέσεων στο νότιο Λίβανο, αναγκάζοντας το λιβανέζικο στρατό να αποσυρθεί, κάτι που όμως ούτε διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στο Reuters.

Το συμβούλιο ασφαλείας, υπό τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκλήθηκε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ και ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα συζήτησης ήταν ο... τύπος της χερσαίας επίθεσης και όχι το εάν αυτή θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση είχε να διαλέξει:

  • εάν ο βασικός στόχος θα παραμείνει ο νότιος Λίβανος ή κάποιο άλλο τμήμα, αλλά
  • και να αποφασίσει εάν η εισβολή θα έχει ως μόνο στόχο την απομάκρυνση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ που θεωρούνται απειλή για εισβολή στις βόρειες παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ ή θα προχωρήσει και περαιτέρω.

Η επίθεση προς το παρόν φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ως στόχο την εξάρθρωση της τρομοκρατικής υποδομής που ανήκει στην επίλεκτη μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ.

Πάντως, μέχρι και περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο Νετανιάχου μετά το πολεμικό συμβούλιο, είχε ιδιωτική συνάντηση στο γραφείο του με αξιωματούχους του στρατιωτικού αρχηγείου, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η επισημοποίηση των αποφάσεων.

Αμερικανική επιβεβαίωση και ετοιμότητα

Το βράδυ της Δευτέρας, πηγές από το συμβούλιο ανέφεραν στην «Jerusalem Post» ότι η εισβολή στον Λίβανο ήταν ειλημμένη απόφαση. Αυτό επιβεβαίωναν άλλωστε από νωρίς και Αμερικανοί αξιωματούχοι που ανέφεραν σε ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή στον Λίβανο ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ήρθε και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ να ενημερώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με το Ισραήλ σχετικά με τη χερσαία επιχείρηση: «Είχαμε κάποιες συζητήσεις μαζί και μας είπαν ότι πρόκειται για περιορισμένες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις μαζί τους γι' αυτό».

Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την ασφάλεια - και θα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το Ισραήλ αν χρειαστεί, λέει το Πεντάγωνο. Πολλαπλές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και το προσωπικό που απαιτείται για την υποστήριξή τους θα αποτελέσουν την αυξημένη παρουσία, δήλωσε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ. Τα αεροσκάφη υποτίθεται αρχικά ότι θα αντικαθιστούσαν τις μοίρες που βρίσκονταν ήδη εκεί, αλλά τώρα και τα δύο θα παραμείνουν στη θέση τους για να διπλασιάσουν την αεροπορική δύναμη.

Τι έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος από τον Νετανιάχου

Πάντως, ο Λευκός Οίκος φέρεται να απαίτησε από το Ισραήλ η χερσαία εισβολή στο Λίβανο να είναι περιορισμένη και να μην οδηγήσει τα στρατεύματα των IDF να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη για μεγάλα διαστήματα. Και αυτό γιατί η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ακόμη και μια περιορισμένη ομαδική επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

H Χεζμπολάχ έτοιμη για τη δική της μάχη

Από την άλλη πλευρά, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τον Χασάν Νασράλα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη χερσαία εισβολή και να ανατρέψουν τους στόχους της. «Οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για τη χερσαία εμπλοκή», είπε σε ομιλία του από άγνωστη τοποθεσία.

Καθώς μιλούσε, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό και σε άλλα σημεία του Λιβάνου συνεχίζονταν, επεκτείνοντας μια εκστρατεία δύο εβδομάδων που έχει εξοντώσει αρκετούς διοικητές της Χεζμπολάχ, αλλά σκότωσε επίσης περίπου 1.000 αμάχους και ανάγκασε ένα εκατομμύριο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου.