ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο - Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

CNNi: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο - Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Ισραηλινοί στρατιώτες εργάζονται σε τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού  στο βόρειο Ισραήλ

AP Photo/Leo Correa

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε άμεσα να εξαπολύσει μια πιο περιορισμένη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί στις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρει σε δημοσιευμά του το CNNi. 

Η περιορισμένη χερσαία εισβολή θα στόχευε τις υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μικρές επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μετά τις επιχειρήσεις σε χωριά του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων - γνωστά ως Μπλε Γραμμή - τα ισραηλινά στρατεύματα αναμένεται να αποσυρθούν πίσω στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η πρόθεση μοιάζει με την επιχείρηση 34 ημερών του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006, υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά μάλλον μια σημαντικά περιορισμένη εκδοχή της επιχείρησης που σχεδιαζόταν προηγουμένως.

Η πηγή προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό που θα μπορούσε να ξεκινήσει ως περιορισμένη εισβολή μπορεί να μετατραπεί μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερη επιχείρηση. Αυτές οι ανησυχίες συζητούνται με την ισραηλινή πλευρά, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΗΠΑ: Υπήρξε ενημέρωση από το Ισραήλ

Οι θέσεις που έχουν λάβει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή και να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Πάντως, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και αρκετές ώρες αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια ότι επίκειται η χερσαία επίθεση.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε δίκτυο NBC News ότι έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις μικρών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. Όπως διευκρίνισε οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στη συλλογή πληροφοριών και στη διερεύνηση των θέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ που επισκέφθηκε μονάδες στο βόρειο Ισραήλ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια χερσαία επέμβαση: «Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τέλος - για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας - συμπεριλαμβανομένου και εσάς».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κ. Γκάλαντ μοιράστηκε ένα απόσπασμα που τον δείχνει να μιλάει με τις δυνάμεις στα βόρεια σύνορα.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος - να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε στην ανάρτηση.

Η βρετανική βάση στην Κύπρο προετοιμάζεται για εκκένωση

Ενισχύεται η βρετανική βάση στην Κύπρο εν αναμονή της εκκένωσης των Βρετανών πολιτών από το Λίβανο, την ώρα που το ισραηλινό σφυροκόπημα εντείνεται στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το al jazeera, την Κυριακή (29/9) φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στις πύλες της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι «προσφέρει σιωπηρή υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τους βομβαρδισμούς του Λιβάνου».

Οι Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο την Παρασκευή (27/9) όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας: «Θα πρέπει να πάρετε την επόμενη διαθέσιμη πτήση».

«Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τις δυνατότητες και να εξασφαλίσουμε θέσεις για να φύγουν οι Βρετανοί πολίτες».

Να σημειωθεί πως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο. Εκείνη στο Ακρωτήρι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως σημείο στάσης για αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.