ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ μπαίνει στον Λίβανο: Τα επόμενα κρίσιμα βήματα και οι στόχοι του Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ μπαίνει στον Λίβανο: Τα επόμενα κρίσιμα βήματα και οι στόχοι του Τελ Αβίβ
Ισραηλινοί στρατιώτες και τανκ (AP Photo/Leo Correa) Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον 24 ώρες σε εδάφη του Λιβάνου και επιχειρούν να «καθαρίσουν» και τα τούνελ της Χεζμπολάχ. Η μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση για το Τελ Αβίβ φαίνεται πως είναι πια ζήτημα ημερών αν όχι ωρών.

Η Wall Street Journal ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που πρώτα τα ισραηλινά αλλά και τα ελληνικά μέσα μετέδιδαν από εχθές το βράδυ: ειδικές δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν ήδη σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά σημεία εντός λιβανέζικων εδαφών.

Οι συγκεκριμένες μονάδες, που με βάση το ρεπορτάζ του CNN Greece έχουν εκπαιδευτεί εδώ και μήνες για την συγκεκριμένη και μόνο επιχείρηση βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε δύο διαφορετικά τούνελ της Χεζμπολάχ και «καθαρίζουν» κάθε εχθρική παρουσία από την περιοχή.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό πως δεν είναι απαραίτητη καμία εξαγγελία από την πλευρά του Ισραήλ για να εκκινήσει η χερσαία επιχείρηση που θα φέρει τα αποτελέσματα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει το Τελ Αβίβ.

Παραμένει ακόμη άγνωστη οποιαδήποτε λεπτομέρεια αναφορικά με την συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά αναλυτές και πηγές από το Βόρειο Ισραήλ αναφέρουν στο CNN Greece πως με την ακριβώς ίδια μεθοδολογία κινήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις και πριν την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Ειδικές δυνάμεις επιχειρούν εντός εχθρικού εδάφους, χαρτογραφούν την περιοχή, εξουδετερώνουν τους μεγαλύτερους δυνατούς κινδύνους και επί της ουσίας διασφαλίζουν πως κατά τις πρώτες ώρες της κύριας επιχείρησης που έπεται δεν θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες ή «εκπλήξεις» για τον τακτικό στρατό και τα υποστηρικτικά άρματα μάχης.

Με την ταχύτητα που κινείται εδώ και 12 ημέρες το Ισραήλ έχει δείξει έμπρακτα πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει από τα όσα διεκδικεί στον Βορρά.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως η οργανωμένη χερσαία επιχείρηση στα εδάφη του Λιβάνου είναι πλέον προ των πυλών.

Το βασικό ερώτημα εγείρεται για την Χεζμπολάχ είναι το πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση και σε τι βάθος θα φτάσει ο στρατός του Ισραήλ.

Για το πρώτο σκέλος του ερωτήματος υπάρχει η αίσθηση πως αντίθετα με τη Γάζα το Τελ Αβίβ δεν έχει ούτε την διάθεση ούτε και λόγους να παραμείνει εντός Λιβάνου επί μήνες.

Στόχος είναι η εξάλειψη των υποδομών της Χεζμπολάχ αλλά και η επί της ουσίας πλήρης εκκένωση του Νότιου Λιβάνου από άμαχο πληθυσμό.

Είναι μάλιστα αυτή η εκκένωση που φαίνεται πως απασχολεί κυρίως το Ισραήλ, που πιστεύει πως εκτοπίζοντας μόνιμα τους αμάχους αποκόπτει τη Χεζμπολάχ και ό,τι έχει απομείνει από τους μαχητές της, από σημεία στα οποία θα καταφέρουν να κρύψουν οπλικά συστήματα στο εγγύς μέλλον.

Στο δεύτερο σκέλος, η απάντηση φαίνεται πως είναι αρκετά πιο περίπλοκη καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να περιορίσει το Ισραήλ περισσότερους από μισό εκατομμύριο αμάχους που έχουν φύγει από το νότο του Λιβάνου και δεν είναι εφικτό να τους αποτρέψει από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ίσως το σχέδιο του IDF σε αυτή την περίπτωση να περιλαμβάνει την καταστροφή ακόμη και των αστικών υποδομών από τα άρματα μάχης και τα μαχητικά του Τελ Αβίβ.

Χωρίς σπίτι, η επιστροφή σε υψηλού κινδύνου ζώνη είναι δεδομένα παράγοντας αποτρεπτικός.

Το Ισραήλ θέλει ξεκάθαρα -και πιθανότατα θα καταφέρει- να εξασφαλίσει μία ζώνη προστασίας τω δικών του συνόρων.

Το βάθος και το πλάτος της δεν εξαρτώνται σήμερα από την αντίσταση της Χεζμπολάχ αλλά από την διάθεση των αμάχων να αποχωρήσουν από τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Ακόμη μία σημαντική διαφορά που θα καταγραφεί στην επιχείρηση «Βόρεια Ξίφη», ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, είναι και το γεγονός πως οι δυνάμεις που θα επιχειρήσουν στον λιβανέζικο βορρά θα αποφύγουν τις πολιορκίες οικισμών – νοσοκομείων και γενικώς οποιαδήποτε επιχείρησης θα εμπεριέχει κρίσιμη μάζα αμάχων.

Το εάν αυτό θα τους δώσει το αποτέλεσμα που θέλουν στον χρόνο που έχουν στην διάθεσή τους μένει να αποδειχθεί στα «αφιλόξενα» όρη της Γαλιλαίας και των Γκολάν.