ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο δηλητηρίασης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο δηλητηρίασης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Φωτογραφία του Αλεξέι Ναβάλνι

AP Photo/Michael Probst

Συνεχίζεται το «θρίλερ» του θανάτου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνικαθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας υπάρχουν ενδείξεις ότι δηλητηριάστηκε.

Τις ενδείξεις αυτές φαίνεται να έχει στην κατοχή του το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο The Insider, το οποίο επικαλείται αδημοσίευτα επίσημα έγγραφα.

Να σημειωθεί ότι, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι δεν φαίνεται να πείστηκαν πως οφειλόταν σε φυσικά αίτια και «έδειχναν» το Κρεμλίνο.

Απεναντίας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή που εξέτασε τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν ήταν εγκληματικής φύσης» και ότι οφειλόταν σε «συνδυασμό ασθενειών».

Ωστόσο, τα έγγραφα που επικαλείται το The Insider υποδηλώνουν ότι τα στοιχεία που έδωσε η Επιτροπή στη δημοσιότητα αναφορικά με τα συμπτώματα του Ναβάλνι είχαν αφαιρεθεί.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα, λοιπόν; Μια παλαιότερη έκδοσή τους, υπογεγραμμένη από τον Ρώσο ερευνητή Αλεξάντερ Βαραπάεφ, αναφέρει ότι ο Ναβάλνι είχε συμπτώματα που παραπέμπουν με δηλητηρίαση.

«Εξαφανίστηκαν στοιχεία που παραπέμπουν στη δηλητηρίαση»

«Ο κατάδικος ξάπλωσε στο πάτωμα και άρχισε να παραπονιέται για οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα. Άρχισε να απορρίπτει το περιεχόμενο του στομάχου, είχε σπασμούς και έχασε τις αισθήσεις του, κάτι που αναφέρθηκε αμέσως στο ιατρικό προσωπικό του σωφρονιστικού ιδρύματος» αναφέρεται σε έγγραφο για την υπόθεση που συνόδευε την απόφαση της ανακριτικής επιτροπής, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο τα στοιχεία του The Insider.

Σε μια μεταγενέστερη τελική έκδοση του εγγράφου, ωστόσο, όλες οι αναφορές σε κοιλιακούς πόνους, εμετούς και σπασμούς αφαιρέθηκαν.

«Αν αυτά ήταν φυσιολογικά συμπτώματα, τότε γιατί δεν θα τα είχαν αφήσει;» σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του The Insidew.

Το ρωσικό πρακτορείο έλαβε επίσης έναν κατάλογο «κατασχεθέντων αντικειμένων» που ελήφθησαν από το σημείο από το οποίο εντοπίστηκε νεκρός ο Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων «δειγμάτων εμετού», τα οποία στην αρχική έκδοση του εγγράφου αναφέρεται ότι εξετάστηκαν.

Το παρελθόν δηλητηρίασης του Ναβάλνι

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ναβάλνι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης τον Αύγουστο του 2020, αφού κατανάλωσε εν αγνοία του μια χημική ουσία που λέγεται νευροτοξικός παράγοντας Novichok και που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα.

Τότε ο Ναβάλνι επέζησε και αφού έλαβε την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στη Γερμανία, επέστρεψε στη Ρωσία το 2021, όπου συνελήφθη και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι και τον θάνατό του.