ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ανασύρθηκε η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην Βηρυτό

Reuters: Ανασύρθηκε η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στην Βηρυτό

Σιίτες Μουσουλμάνοι ανάβουν κεριά στη μνήμη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

(AP Photo/Fareed Khan)

Η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ανασύρθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και είναι άθικτη, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters σήμερα Κυριακή 29/09.

Ενώ η δήλωση με την οποία η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το Σάββατο τον θάνατο του Νασράλα δεν ανέφερε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ούτε πότε θα γίνει η κηδεία του, οι δύο πηγές είπαν ότι το σώμα του δεν φέρει απευθείας τραύματα και πως φαίνεται ότι αιτία θανάτου ήταν τραύμα το οποίο προκάλεσε η ισχύς της έκρηξης.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, σχεδόν 20 ώρες μετά το ισραηλινό πλήγμα που του στοίχισε τη ζωή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μαζί με άλλα μέλη του κινήματος «σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή» στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο του σιιτικού κινήματος, πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι σκοτώθηκαν.

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», είχε δηλώσει νωρίτερα χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μετά την καταστροφική επιδρομή που είχε στόχο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

«Ρυθμίσαμε τους λογαριασμούς μας με τον υπεύθυνο του φόνου αναρίθμητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του, τονίζοντας ότι το Ισραήλ πέτυχε «αυτό που δείχνει να είναι μια ιστορική καμπή» στη μάχη κατά των «εχθρών» του.

Νεκρά και άλλα ηγετικά στελέχη τηςΧεζμπολάχ

Ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν κήρυξαν εθνικό πένθος. Το Ιράν ζήτησε επίσης την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σημειώνεται ότι ο Αλί Καρακέ, που παρουσιάστηκε ως διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη της, σκοτώθηκαν μαζί με τον Νασράλα στην επιχείρηση αυτή του Ισραήλ στην οποία δόθηκε το όνομα «Νέα Τάξη».

Πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Καρακέ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η «πλειονότητα» των υψηλόβαθμων ηγετών της Χεζμπολάχ έχει σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, εξέχουσα φυσιογνωμία της Χεζμπολάχ, εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

Ο Σαφιεντίν, ξάδελφος του Νασράλα, υπηρετεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ.

Γεννημένος το 1964 στην πόλη Ντέιρ Κανούν Εν Ναχρ στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου, ο κληρικός, ο οποίος φοράει μαύρο τουρμπάνι, αποτελεί μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της το 1982.

Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιεντίν ταξίδεψε στο Κομ του Ιράν για να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Η προετοιμασία για να διαδεχθεί τον Νασράλα ξεκίνησε ήδη από το 1994, όταν κλήθηκε από την Κομ στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα του σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ. Γεννημένος στην περιοχή Μπάστα της Βηρυτού το 1953, ο Κασέμ θεωρείται επίσης βασικό στέλεχος της ηγετικής δομής της οργάνωσης.