ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Χερσαία ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο «βλέπουν» οι ΗΠΑ - Γιατί η Χεζμπολάχ παραμένει απειλή

CNNi: Χερσαία ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο «βλέπουν» οι ΗΠΑ - Γιατί η Χεζμπολάχ παραμένει απειλή

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο.

AP Photo/Hassan Ammar

Αυξημένες πιθανότητες για μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στο Λίβανο, «βλέπουν» οι ΗΠΑ καθώς το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στα βόρεια σύνορά του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, τονίζουν, στο CNNi ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει λάβει απόφαση για το αν θα πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή αν και συνεχίζει να σφυροκοπά από αέρος το Λίβανο.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ βασίζεται στην κινητοποίηση των ισραηλινών στρατευμάτων και στην εκκαθάριση περιοχών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί προετοιμασία για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ δήλωσε το Σάββατο (28/9) ότι ο στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής, αλλά ήταν μόνο μια επιλογή που εξετάζεται. Ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να επιστρέψουν περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Λίγο πριν από την είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ ελπίζει να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

«Η προτίμησή μας είναι να μην έχουμε χερσαία εισβολή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Γιατί ο θάνατος του Νασράλα δεν σημαίνει την διάλυση της Χεζμπολάχ

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι αβέβαιες, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του παρελθόντος.

Θέτει ένα βασικό ερώτημα: Οι «επιθέσεις» που σκοτώνουν τους ηγέτες των τρομοκρατικών ομάδων τις παραλύουν; Η σύντομη απάντηση είναι ότι όχι πραγματικά αναφέρει το CNNi.

Το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει από τη δική του ιστορία ότι τέτοια χτυπήματα δεν καταφέρνουν πάντα να παραλύσουν μια μαχητική ομάδα. Το 2008, το Ισραήλ σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγκνιγιέ, στη Δαμασκό της Συρίας, ωστόσο η ομάδα τα επόμενα χρόνια ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το Ισραήλ σκότωσε έναν ιδρυτή της Χαμάς, τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, σε αεροπορική επιδρομή. Ωστόσο, η Χαμάς δεν διαλύθηκε και σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 Ισραηλινούς σε μία μόνο ημέρα.

Τα μαθήματα των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους ιστορία δολοφονώντας ηγέτες τρομοκρατών με την ελπίδα ότι αυτό θα παραλύσει τους εχθρούς τους. Όταν ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, σκοτώθηκε σε μια αμερικανική βομβιστική επιδρομή το 2006, αντιμετωπίστηκε ως σημαντικό γεγονός, επειδή η Αλ Κάιντα στο Ιράκ συνέβαλε σημαντικά στον εμφύλιο πόλεμο που διέλυε τότε τη χώρα.

Ωστόσο, οκτώ χρόνια αργότερα, η Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετατράπηκε τελικά σε ISIS, η οποία κατέλαβε έδαφος στο μέγεθος της Πορτογαλίας και διοικούσε πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράκ και τη Συρία.

Αυτό που πραγματικά έβαλε τέλος στο γεωγραφικό «χαλιφάτο» του ISIS δεν ήταν ένα χτύπημα κατά της ηγεσίας του, αλλά μια χερσαία εκστρατεία κατά του τρομοκρατικού στρατού από το 2014 έως το 2019 που διεξήγαγε ο ιρακινός στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας με την υποστήριξη χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών και σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής ισχύος.

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε ένα χτύπημα στη Βαγδάτη του Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, το οποίο σκότωσε τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός για τις σχέσεις του Ιράν με τις δυνάμεις αντιπροσώπων του στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Χούθι στην Υεμένη και οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί, ο Τραμπ δήλωσε: «Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε επικείμενες και μοχθηρές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά τον πιάσαμε στα πράσα και τον εξοντώσαμε».

Ωστόσο, ο θάνατός του δεν είχε καμία διαρκή επίπτωση στην περιφερειακή ισχύ και τις φιλοδοξίες του Ιράν. Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι στην Υεμένη συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων και οι σιιτικές πολιτοφυλακές συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τους Ταλιμπάν, τους Χούτι, τη Χαμάς, το ISIS και τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικές ομάδες.

Τι δείχνει η ιστορία

Η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί βασικό έπαθλο για το Ισραήλ στο πλαίσιο του ευρύτερου κύματος επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ που εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με την μυστική του δράση που ανατίναξε χιλιάδες βομβητές και ασύρματους και ακολούθησαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές που εξουδετέρωσαν υποδομές και άλλα ανώτερα στελέχη.

Αλλά είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε την μαχητική ομάδα, αν και είναι σαφώς σε σύγχυση. Η ιστορία δείχνει ότι θα αναδιοργανωθεί και θα διορίσει άλλους ηγέτες για να συνεχίσει τον μακρόχρονο αγώνα της κατά του Ισραήλ.