ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για διπλωματία - Μαζεύουμε πληροφορίες για Νασράλα

Μπλίνκεν: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για διπλωματία - Μαζεύουμε πληροφορίες για Νασράλα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν

Roberto Schmidt/AP

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να είναι ραγδαίες μετά το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη Βηρυτό και το «θρίλερ» με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε απόψε ότι ακόμη υπάρχουν περιθώρια για διπλωματία. 

Μάλιστα, σημείωσε πως οι επιλογές που θα κάνουν όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει η περιοχή και θα έχουν βαθιές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επανέλαβε ότι «...η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει πως ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η διπλωματία και όχι η σύγκρουση».

Όταν ρωτήθηκε για την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, είπε ότι «οι ΗΠΑ ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες».

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει έναν θεμιτό στόχο, την επιστροφή των πολιτών του στα σπίτια τους. Τόνισε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο αμύνεται έχει σημασία.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε επίσης όποιους προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τη συγκυρία για να βάλουν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «κάθε μέτρο» που απαιτείται για να υπερασπιστούν τους πολίτες τους.