Όρμπαν: Ιστορικό λάθος η αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Β. Μακεδονίας
Για «ιστορικό λάθος» της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Βρυξελλών για αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.
«Αυτό δεν είναι έντιμο εκ μέρους μας (σ.σ. της ΕΕ). Για να είμαστε δίκαιοι, η Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό. Οι αποφάσεις της Ένωσης είναι τραυματικές και δημιουργούν πληγές.
Γι' αυτό είναι μεγάλο λάθος που δεν είστε ακόμη μέλος της ΕΕ και ακόμη μεγαλύτερο λάθος που σας αποσυνδέουν από μια άλλη χώρα (σ.σ. την Αλβανία), η οποία ευνοείται ιδιαίτερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό της τελευταίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σύμφωνα με τον Βίκτορ Όρμπαν, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν, την Τετάρτη, την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας με την πρώτη να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με το άνοιγμα των πρώτων ενταξιακών κεφαλαίων με την ΕΕ.
Η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ήταν συνδεδεμένη μέχρι τώρα. Ωστόσο, το «βέτο» που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία έχει καθυστερήσει την πρόοδο και για τις δύο χώρες, με την Αλβανία, στην περίπτωση αυτή να πέφτει θύμα «παράπλευρης απώλειας».
Οι προβληματικές σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το δεξιό VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στάσιμη , κυρίως λόγω του ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει -στη βάση μιας πρότασης που είχε παρουσιάσει πριν από δύο χρόνια η ΕΕ-. Η πρόταση προβλέπει την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Ακόμη, ο Βίκτορ Όρμπαν προσφέρθηκε σήμερα όπως η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.
Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας και της Ουγγαρίας συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, με τον Βίκτορ Όρμπαν να δηλώνει πως η Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ σημαντική χώρα για την Ουγγαρία, καθώς βρίσκεται στο μέσο του βαλκανικού διαδρόμου των μεταναστευτικών ροών και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε από την πλευρά του ότι η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας αποτελεί απόδειξη των εξαιρετικών φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους συμμαχία.
«Η Ουγγαρία μας υποστήριζε ανέκαθεν, τόσο σε δύσκολους καιρούς όσο και στις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση. Σήμερα, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και συμφωνιών, αυτή η φιλία συνεχίζει να ενισχύεται, δημιουργώντας γερές βάσεις για τη μελλοντική μας συνεργασία» ανέφερε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
«Η Ουγγαρία δεν είναι μόνο εταίρος μας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Αποτελεί επίσης παράδειγμα για το πώς ένα κράτος μπορεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και της παγκόσμιας ενσωμάτωσης. Η Ουγγαρία ήταν πάντα ισχυρός υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ και των φιλοδοξιών μας για πλήρη ένταξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι με την ανάληψη της εξουσίας στη Βόρεια Μακεδονία από το VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ραγδαία. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 500 εκατ.ευρώ, από την Ουγγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συνομιλίες για την είσοδο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας του δεύτερου σε μέγεθος ομίλου τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας, "4iG".
Η σημερινή ήταν η 18η συνάντηση μεταξύ των Βίκτορ Όρμπαν και Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επανέλαβε σήμερα, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τη στήριξή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη επικράτησή του στις εκλογές στις ΗΠΑ θα συμβάλλει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.