ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 220 στόχους στο Λίβανο χτύπησε το Ισραήλ - Με χιλιάδες ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ

Από τον βομβαρδισμό του χωριού Ρας Όστα βόρεια της Βηρυτού 

AP Photo/Bilal Hussein

Την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι θα συνεχιστεί «μέχρι τη νίκη» η επίθεση στο Λίβανο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε ανατολικούς και νότιους τομείς του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153. Οι «επιδρομές του ισραηλινού εχθρού» προκάλεσαν τον θάνατο 40 ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, άλλων 25 στην περιοχή Μπααλμπέκ-Χερμέλ, 23 στην Μπεκάα και 4 στην περιοχή του Όρους του Λιβάνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ανάγκασαν πάνω από 90.000 ανθρώπους να φύγουν στον Λίβανο, κατά τον ΟΗΕ. Πάνω από 31.000 πολίτες της χώρας κατέφυγαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με τη Βηρυτό.

«Πάνω από 220 στόχοι» χτυπήθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη

Συνδιασμός δορυφορικών φωτογραφιών που αποτυπώνει καταστροφή εγκαταστάσεων στο νότιο Λίβανο

Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «πλήγματα ακριβείας» στη Βηρυτό και σκότωσαν τον διοικητή μονάδας της Χεζμπολά που χειρίζεται τα drones της, τον Μοχάμεντ Σρουρ. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε τον θάνατό του χθες βράδυ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 220 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ κατά τις επιδρομές του τελευταίου 24ώρου στον Λίβανο, ανακοίνωσαν απόψε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αποθήκες όπλων και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να περιλαμβάνει εικόνες από πλήγματα των προηγούμενων ωρών στον Λίβανο.

Με πυραύλους και ρουκέτες απάντησε η Χεζμπολάχ – Αναχαιτίστηκε και πύραυλος των Χούθι

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ, απάντησε με την ρίψη χιλιάδων ρουκετών, drone αλλά και πυραύλων προς το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέφερε πως εκτόξευσε κάπου εκατό ρουκέτες εναντίον των πόλεων Σαφέντ και Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Το σύστημα «Σιδηρούν Θόλος» σε δράση πάνω απο την Χάιφα

AP Photo/Baz Ratner

Με αλλεπάλληλα ανακοινωθέντα μέσω Telegram, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν αρχικά την ενεργοποίηση «σε διάφορους τομείς του κεντρικού Ισραήλ» σειρήνων του συστήματος αεράμυνας, προτού εξηγήσουν πως οφειλόταν «σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη» — προφανώς από τους Χούθι.

Ο πύραυλος «αναχαιτίστηκε με επιτυχία από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Arrow”», διευκρίνισαν λίγο αργότερα.

Πρόσθεσαν ότι «οι σειρήνες και οι εκρήξεις ακούστηκαν μετά την αναχαίτισή (του) και την πτώση συντριμμιών».

Κλιμάκωση των επιχειρήσεων ανήγγειλε ο αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα αποτρέψει κάθε μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και προετοιμάζεται για να υποστηρίξει τα στρατεύματα σε ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανέζικου κινήματος, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ.

«Θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα μεταφοράς όπλων από το Ιράν στον Λίβανο», τόνισε ο υποπτέραρχος Τομέρ Μπαρ. «Η αισιοδοξία του Νασράλα πηγάζει από τις προμήθειες που στέλνει το Ιράν» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση. Είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που διαταχθεί. Είναι μια απόφαση που ανήκει στους ανωτέρους μας», είπε κατά την ομιλία του σε οπλίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης