ΚΟΣΜΟΣ

Στο σχέδιο εκεχειρίας στο Λίβανο επιμένει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας παρά τη διάψευση Νετανιάχου

Στο σχέδιο εκεχειρίας στο Λίβανο επιμένει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας παρά τη διάψευση Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ 'Οστιν 

AP Photo/Kevin Wolf

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποστήριξε σθεναρά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις αναφορές για επικείμενη κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το Ισραήλ και ο Λίβανος μπορούν να επιλέξουν έναν διαφορετικό δρόμο», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. «Παρά την απότομη κλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, μια διπλωματική λύση εξακολουθεί να είναι βιώσιμη».

Τα σχόλια του Όστιν έρχονται μετά την έκκληση των ΗΠΑ και των συμμάχων για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών και ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά «με πλήρη ισχύ».

«Μια διπλωματική λύση, όχι μια στρατιωτική λύση, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εκτοπισμένοι πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων μπορούν επιτέλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο Όστιν.

Ο Όστιν προειδοποίησε επίσης ότι «κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση ή να επεκτείνει αυτή τη σύγκρουση» κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Μην κάνετε λάθος, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε θέση να προστατεύσουν τις δυνάμεις μας και το προσωπικό μας σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο Όστιν.

Είπε επίσης ότι μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα δώσει χρόνο για να συνεχιστεί η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας John Healey και ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Richard Marles επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες, με τον Healey να λέει ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι «έτοιμο να αποδεχθεί» την πρόταση.